Ugrás a tartalomra

A harmadik és a negyedik gyermek után havi járandóság tíz éven át az anyának

2018.03.17
12:15
2018.03.17
16:53
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić rendkívüli sajtótájékoztatóján Szerbia demográfiai képéről is beszélt, amelyet elkeserítőnek értékelt. A szerb állam intézkedéseket hoz a népességnövekedés érdekében - hangsúlyozta.

A brüsszeli megállapodás 15 pontja közül az a hat pont, amely a szerb községek közösségének kialakítására vonatkozik, csupán holt betű maradt a papíron - mondta Aleksandar Vučić rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Öt éve próbálok békét teremteni és megoldást találni a koszovói csomóra - mondta a szerb köztársasági elnök rendkívüli sajtótájékoztatóján. Aleksandar Vučić hozzátette, ha nem sikerül megoldásra jutni a kérdésben, akkor Szerbiának rosszul fog állni a szénája: „Amennyiben nem születik megoldás, és nagyobb a lehetősége annak, hogy nem jutunk megállapodásra, sokkal nagyobb ez a lehetőség, minthogy megoldást találunk, akkor Szerbiának a jövőben nem fog jól állni a szénája, több objektív kritérium szempontjából sem.”

A brüsszeli szerződés 15 pontja közül mind a hat, amely a szerb községek közösségére vonatkozik, holt betű maradt papíron, mert már öt éve senki sem akarja azt, hogy ez megvalósuljon - mondta a szerb elnök, és így foltatta: „Nem csak az albánok nem akarták, nyilvánvaló az, hogy ők nem akarták ezt megvalósítani. Ezt most tegyük félre. Nem is hittünk abban, hogy az albánok bármit is tesznek majd a szerbek érdekében. Mi erről az Európai Unió közvetítésével tárgyaltunk, és arra számítottunk, hogy az Európai Unió lesz a garancia arra, hogy a szerződésben foglaltakat átültessük a gyakorlatba. Azt szeretném mondani, hogy ha az Európai Unió szerette volna, hogy megalakuljon a szerb községek közössége, és ha a nemzetközi közösség többi tényezője is szerette volna ezt, akkor a feltételeik a koszovói albánok vízummentességével kapcsolatban nem a Montenegróval való határvonal rendezése lett volna, hanem a szerb községek magalakítását szabták volna feltételnek.”

A szerb elnök hozzátette, Belgrád a saját kötelezettségeinek eleget tett és nem engedi meg, hogy bárki arról beszéljen, mindkét fél egyaránt elvégezte a feladatait.

A népesedés kérdésére is kitért a szerb államfő. Úgy fogalmazott, elkeserítő Szerbia demográfiai képe. Minden nap 107 személyt veszít el az ország, a lakosság már 67 éve fogy, az utóbbi 27 évben negatív a természetes szaporulat - hangsúlyozta, és kijelentette: „Nekünk nincsenek gyerekeink, és ezért nincs jövőnk sem. A elkövetkezendő időszakban ezzel foglalkoznunk kell, különben negyven év múlva nem lesz se országunk, se népünk.”

Szerbiának jelenleg 6.995.808 lakosa van, és ha semmi sem változik, 2060-ig 3,9 és 5,5 millió közötti lesz a népességszám. Az állam számos intézkedést hoz ennek megakadályozása érdekében, mondta a szerb elnök. Hozzátette, a negatív természetes szaporulat miatt pénteken döntést hozott a Népességpolitikai Tanács megalakításáról, az akciótervvel pedig intézkedéseket foganatosítottak.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia: „Az első gyerek után, ahogy tudják is, egyszeri, százezer dináros segítséget kapnak az anyák. A második gyermek után, most kérem, figyelmesen hallgassák meg, mi mindent látunk elő a másodiktól a negyedik gyerekig. A második gyerek után 10 ezer dinár jár havonta két évig. Tehát 10 ezer dinárt minden hónapban, 24 hónapon keresztül kifizetünk. A harmadik gyerek után 12 ezer dinárt, vagyis száz eurót fizetünk ki havonta tíz éven keresztül. Tíz éven át fizetjük ki a 12 ezer dinárt minden hónapban. Nem évente, hanem minden hónapban. Ami azt jelenti, hogy 12 ezer eurót kapnak a harmadik gyerek után tíz év alatt. A negyedik gyerek után pedig 18 ezer eurót kapnak 10 év alatt. Tehát az anya, aki harmadik és negyedik gyereket is szül, 30 ezer eurót kap tíz év alatt a szerb államtól.”

Hozzátette, emellett még egy sor intézkedést hoztak az anyák megsegítése érdekében, szeretnének például több napközit nyitni. Néhány intézkedés már július elsejétől lesz hatályos, míg a többi a jövő évtől - mondta Vučić rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Aleksandar Vučić
koszovói Szerb Községek Közössége

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.