Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Harminc éve, hogy leomlott a berlini fal

2019-11-09
11:13
2019-11-09
11:38
Forrás
Vajdaság MA
Ma van harminc éve, hogy leomlott a berlini fal, a második világháború utáni Európa megosztottságának jelképe. Németországban több rendezvénnyel emlékeznek a jelentős eseményre.

A 155 km hosszú egész Nyugat-Berlint körülvevő, folyamatosan erősített, végül már 3,5 méter magas fal a várost 44 kilométer hosszan szelte át, vonalán 302 figyelőtorony és 20 földalatti bunker volt. Keletnémet területen 100 méterrel beljebb egy szögesdrótrendszer is húzódott, s még ennek megközelítése is szigorúan tilos volt. A két kerítés közötti úgynevezett “halálzónába” eső házakat elbontották, helyükre aknamezőt, vizesárokrendszert, kutyák futtatására szolgáló sávot telepítettek, a határőrök mindenkire lőttek, aki belépett a zónába. A nyugat-berliniek tiltakoztak, de az Amerikai Egyesült Államok a második világháború után tudatta Moszkvával, hogy elfogadja a fal kiépítését, létezését. Washington idővel változtatott álláspontján.

1963-ban John Fitzgerald Kennedy majd 1987-ben Ronald Reagan amerikai elnök is a fal lebontását követelte.

Berlin
berlini fal
hidegháború

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.

Saját felelősségünkre utazhatunk Görögországba

A szerbiai Köztársasági Egészségbiztosítási Alap arra figyelmeztet, hogy ha a görög partoknál egy szerbiai állampolgár megfertőződik koronavírussal, a kezelési költségeit nem állja az állam.