Ugrás a tartalomra

Harminc évvel ezelőtt alakult meg a rendszerváltás utáni első szabadon választott magyar Országgyűlés

2020.05.02
12:05
2020.05.02
16:40
Forrás
MTI
A négy évtizedes pártállami időszak után 1990. március 25-én és április 8-án rendezték meg az első szabad, többpárti parlamenti választásokat.

Az évforduló alkalmából ma ünnepi ülést tartottak a magyar parlamentben, amelyen a képviselők politikai nyilatkozatot fogadtak el a népképviseleti rendszer 1990-es visszaállításáról. Az ülésen - két független képviselő mellett - csak a Fidesz-KDNP vett részt, néhány ellenzéki képviselő ugyanakkor a napirend utáni felszólását elmondta.

 Áder János magyar államfő az évforduló kapcsán tartott beszédében kijelentette, nemzeti összefogásra van szükség ahhoz, hogy az élet minél gyorsabban visszatérjen a rendes kerékvágásba: „Magyarország független, demokratikus jogállam, szabad ország. Olyan ország, ahol ma már természetes, hogy szabadon mondjuk el a véleményünket, szabadon gyülekezünk, közlekedünk, szabadon vállalkozhatunk, szabadon választunk képviselőket, polgármestereket. Szabadon hozhatunk létre szakmai, érdekképviseleti, politikai szervezeteket, szabadon veszünk részt, különböző nemzetközi szervezetek munkájában. A szabadság azonban törékeny. Ahogyan Ronald Reagan fogalmazott, minden nemzedéknek folyamatosan küzdenie kell érte, és védelmeznie kell.”

magyar Országgyűlés
rendszerváltás

Most

10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.