Ugrás a tartalomra

Három biztos elnökjelölt, és még kettő bizonytalan (videó)

2017.02.18
16:37
Egyre több lehetséges elnökjelölt van már Szerbiában
Egyre több lehetséges elnökjelölt van már Szerbiában. Hivatalosan eddig három személy jelezte, hogy indulni fog az államfői pozícióért az áprilisi választáson, míg az eddigi hírek szerint, másik két jelölt indulása bizonytalan. A hivatalos jelöltek között van a Szerb Haladó Párt Főbizottsága által megszavazott Aleksandar Vučić, az egykori külügyminiszter, Vuk Jeremić, illetve a korábbi polgári jogvédő, Saša Janković. vuk jeremic elnokjelolt Vuk Jeremić egykori szerb külügyminiszter, ellenzéki jelölt. Jeremić, aki az ENSZ révén a nemzetközi politikában is igyekezett babérokra törni, január elején jelentette be, hogy indulni kíván az államfőválasztáson. „Várjuk a jobb holnapot, de ez a jobb holnap sehogy nem érkezik meg. Ezért döntöttem úgy, hogy jelöltetem magam Szerbia államfői tisztségére.” sasa jankovic elnokjelolt Az ellenzék megosztottságát az is bizonyítja, hogy Saša Janković is jelölteti magát. „Eldöntöttem, hogy részt veszek a köztársasági elnökválasztáson. A célom az, hogy az államfői intézménynek visszaadjam a jelentőségét, hogy az újra – a többi intézménnyel együtt – a polgárok érdekét szolgálja, az ő szolgálatukban álljon és ne egy személyt szolgáljon ki.” tomislav nikolic Elnökjelöltségi szándékáról eddig nem tett hivatalos bejelentést Tomislav Nikolić. A jelenlegi szerb államfő az orosz Szputnyik hírportálnak azt nyilatkozta, lehetséges, hogy indul a szerbiai elnökválasztáson, de ez attól függ, milyen viszonyban lesz Aleksandar Vučićtyal. Szerinte volt egyfajta megegyezésük Vučićtyal, és meg volt róla győződve, hogy azonosak az elképzeléseik. Kiderült azonban, hogy mégsem úgy van, ahogyan korábban megegyeztek - mondta Nikolić. A hírek szerint az államfői tisztségért csak akkor nem száll harcba, ha helyet cserélhet Vučićtyal, azaz ha megkapja a Szerb Haladó Párt elnöki székét, valamint a miniszterelnöki pozíciót. Kívánságára Vučić még nem reagált, a közös munkát azonban továbbra is elképzelhetőnek tartja. „Emlékeztetni szeretném önöket, hogy fontos és nagy szerepet töltött be ebben a pártban és a szerb államban Tomislav Nikolić elnök úr. Épp ezért egyetlen rossz szót sem szeretnék róla hallani önöktől.” vojislav seselj Szintén nem hivatalos, de minden valószínűség szerint a Szerb Radikális Párt vezetője, Vojislav Šešelj is indul az elnökválasztáson.



A Reuters hírügynökség szerint kulcsfontosságú lesz a szerbiai elnökválasztás. Véleményük szerint az államfőválasztás fokmérője lesz Vučić népszerűségének és annak, hogy a szerbiai polgárok hogyan ítélik meg a kormány gazdasági reformjait, amelyeket az IMF is támogat. A Reuters szerint Tomislav Nikolić esetleges távozása az államfői székből mindenképpen felgyorsítaná az EU-integráció folyamatát.
elnökjelölt
hivatalos
elnökválasztás
lehetséges

Most

15:09, Frissítve: 16:18

Rendkívüli ellenőrzések az illegális halászat miatt

Egyre inkább növekszik a hal iránti kereslet a pravoszláv húsvét közeledtével. Ezzel párhuzamosan viszont az illegális halászati tevékenységek is felerősödnek, ezért a Vajdaság Erdői Közvállalat rendkívüli ellenőrzést hajt végre a vizeken.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.