Ugrás a tartalomra

A határátlépési lehetőségekről egyeztetett a szerb, a magyar és a szlovén fél

2020.03.31
14:21
2020.03.31
14:40
Forrás
MTI
Az áruforgalom zavartalanságának biztosításáról és az ingázók határátlépési lehetőségeiről is szó volt a videokonferencián.

Jadranka Joskimović szerb európai integrációs miniszter, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter és Anze Logar szlovén külügyminiszter egyetértett abban, hogy a koronavírussal szembeni védekezésben is szoros együttműködésre van szükség a szomszédos országokkal.

Szijjártó Péter a konferenciát követően közölte, mindkét féllel megállapodtak, hogy fenntartják az akadálymentes árufuvarozást, bár Szerbia rendkívül szigorú intézkedéseket vezetett be.

Elmondta: abban sikerült megállapodniuk, hogy a magyar-szerb határon jelenleg működő három átkelőhelyen fenntartják az áruk akadálymentes forgalmát, hozzájárulva ezzel a magyarok és a szerbek folyamatos ellátásához.

Jadranka Joksimović szerb európai integrációért felelős miniszter tájékoztatta Szijjártót a Szerbia által bevezetett rendkívüli intézkedésekről. Kiemelte azokat a sürgős makrogazdasági, illetve költségvetési politikát célzó intézkedéseket is, amit a gazdaság támogatása érdekében hoztak, különös tekintettel a kis- és középvállalkozásokra.

Szijjártó Péter a tárgyalás után arról is beszámolt, hogy szlovén partnerével megállapodtak: Szlovákiához, Romániához, Ausztriához és Horvátországhoz hasonlóan együttműködnek a határátlépés lehetőségének megteremtésében az ingázók számára. Az ingázók innentől kezdve két új határátkelőhelyet is használhatnak: Kétvölgynél és Bajánsenyénél is átléphetik a határt munkavégzés vagy a határ túloldalán található földek megművelése miatt - mondta.

 

Szerbia
Szlovénia
határ
Jadranka Joksimović
Szijjártó Péter
ingázók
videokonferencia

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.