Ugrás a tartalomra

A határok nélküli közös jövő kulcsfontosságú a Nyugat-Balkán számára

2022.11.03
15:51
2022.11.03
16:10
Forrás
Tanjug
Ezt mondta Olaf Scholz a Berlini Folyamat csúcstalálkozó megnyitóján.

Három fontos megállapodás született a Berlini Folyamat csúcstalálkozóján a Nyugat-Balkán országai számára. Ezek a személyi igazolvánnyal történő utazásról, valamint a diplomák és a szakmai képesítések elismeréséről szólnak. Az eseményen Szerbiát Ana Brnabić miniszterelnök képviselte akit Olaf Scholz német kancellár fogadott.

A határok nélküli közös jövő kulcsfontosságú a Nyugat-Balkán számára - mondta Olaf Scholz a Berlini Folyamat csúcstalálkozó megnyitóján. A német kancellár kiemelte, három fontos lépést tettek előre a nyugat-balkáni vezetők. „Ezek a megállapodások megkönnyítik az emberek életét. A régió közös piaca fellendítheti a régió gazdaságát és befektetéseit. A megállapodások révén a polgárok átléphetik az országok közötti határokat úgy, hogy csak a személyi igazolványukat használják.”

A megkötött megállapodások a Nyugat-Balkán közös piacba való integrálását ösztönzik. Ezáltal a régió országai Szerbia, Koszovó, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia és Albánia kölcsönösen elismerik egymás egyetemeinek diplomáit, a szakmai képesítéseket és a személyi igazolványokat. Ezek pedig mindenekelőtt a térség fiataljai számára fontosak - hangsúlyozta Ana Brnabić szerb miniszterelnök. „Fontos volt számunkra, hogy ismét megmutassuk, hogy a regionális együttműködés mellett állunk. Szerbiának és a polgárainknak is az az érdeke, hogy a régió jobban össze legyen kötve, továbbá biztonságosabb és stabilabb legyen. Ha valahol lehet, akkor itt garantáljuk a békét és a stabilitást, ezért is fontos, hogy haladjunk előre.”

A találkozón jelen volt még mások mellett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is. Borrell Albin Kurti koszovói kormányfővel is megbeszélést folytatott a Belgrád-Pristina párbeszédről.

Berlini Folyamat
Ana Brnabić
Olaf Scholz

Most

Népszerű

Álommunka, álombér?

Egyetlen napot sem kell várniuk, hogy munkát kapjanak, a fizetésük pedig több mint 200 ezer dinár is lehet. A felmérések szerint jelenleg a gépészmérnökök a legkeresettebbek a szerbiai munkaerőpiacon.