Ugrás a tartalomra

A házelnök személyéről dönt a szerb parlament

2022.08.02
15:42
2022.08.02
16:47
Forrás
Pannon RTV
A parlament alakuló ülésének második napján a házelnökről, az alelnökökről, illetve a köztársasági képviselőház testületeinek tagjairól folyt a vita. Az új összetételű parlament elnökének a Szerb Haladó Párt Vladimir Orlićot javasolta.

Szombaton döntött arról a Szerb Haladó Párt, hogy a 39 éves, elektro- és számítástechnikai doktorátussal rendelkező Vladimir Orlićot, a párt képviselőjét javasolja házelnöknek. Milenko Jovanov, az SZHP frakcióvezetője a parlamenti keddi vitáján úgy fogalmazott: Vladimir Orlić minden bizonnyal Szerbia érdekeivel összhangban, becsületesen fogja vezetni a képviselőház üléseit.

„A parlament előtt nagyon nehéz és kihívásokkal teli időszak áll. A képviselőcsoportunk szándéka pedig az, hogy a parlament élén olyan személy álljon, aki képes arra, hogy szerb politikát folytasson a következő időszakban. Nem keletit vagy nyugatit, sem északit vagy délit, hanem kizárólag szerbet, olyat, amely a szerb állampolgárok érdekeit, amely a szerb állam érdekeit képviseli.”

A parlamentnek az eddigi hat helyett, a jövőben hét alelnöke lesz. Egy-egy alelnököt ad a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt, az Igazság és Megbékélés Pártja, a Demokrata Párt, a Szabadság és Igazságosság Pártja, a Remény koalíció, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség frakciója. A VMSZ színeiben ismét Kovács Elvira ülhet az egyik alelnöki székbe. Mint mondta: az elnök és az alelnökök feladata elsősorban az ülések vezetése lesz, amely ennyi frakció mellett komoly feladat lesz, emellett pedig vissza kell nyerni a parlament tekintélyét.

„Gyakran vissza kell terelni a vitát magára a napirendi pontra, tehát arról kell beszélgetni, nem bármiről. Tisztelni kell egymást, egymás idejét, ezt az intézményt, visszanyerni a tekintélyét, de ugyanakkor odafigyelni, hogy kinek van joga reagálni, tehát nem lesz egyáltalán egyszerű.”

A hét alelnöki helyből három jutott az ellenzéknek, a Szerb Haladó Pártot bíráló politikusok közül Aleksandar Olenik, az Együtt Vajdaságért – Vajdaságiak lista képviselője rámutatott, frakcióbeli partnereivel, a Preševo-völgyi Albánokkal, illetve a Szandzsáki Demokratikus Akciópárttal azért nem támogatják Vladimir Orlić megválasztását, mert a politikus az Aleksandar Vučić nevével fémjelzett listán jutott be a parlamentbe, a választópolgárok nem ismerik a tevékenységét, nem is rá szavaztak.

Aleksandar Olenik, köztársasági parlamenti képviselő, Együtt Vajdaságért-Vajdaságiak: „Miért lényeges ez? Azért lényeges, mert tudnunk kell, kinek felel a munkájáért, amikor megválasztják. Az állampolgároknak felel? Szerintem nem, mert nem is szavaztak rá. Azoknak a képviselőknek felel, akik minden bizonnyal meg fogják választani? Szerintem nekik sem, mert nem is ők javasolták, hanem egy párt javasolta.”

A Szerbiai Képviselőházban a különböző testületekről és küldöttségek tagjairól is folyt vita. A VMSZ-nek a húsz parlamenti bizottság közül az európai integrációs, a külügyi, az oktatási, a pénzügyi, a mezőgazdasági, az igazságügyi, a kultúra és tájékoztatásügyi, a munkaügyi és szociálpolitikai, valamint a gyermekjogi testületben lesznek tagjai. A parlament következő feladata várhatóan az új minisztériumokról és a kormányról történő szavazás lesz néhány hét múlva. A kormánynak a legkésőbb október 30-ig meg kell alakulnia.

házelnök
Szerbia
parlament

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.