Ugrás a tartalomra
Tanjug/Zoran Zestic

Hét kétoldalú megállapodást kötött Szerbia és Azerbajdzsán

2022.11.23
14:48
2022.11.23
17:09
Forrás
Pannon RTV
Új szintre emeli a partnerséget és az együttműködést Szerbia és Azerbajdzsán, erről egyezett meg a két ország vezetője mai belgrádi találkozóján. Emellett energiaügyi együttműködésről is tárgyaltak.

Aleksandar Vučić és Ilham Aliyev aláírta a két ország közötti stratégiai partnerség létrehozásáról szóló memorandumot is.

Tanjug/Zoran Zestic

Hét kétoldalú megállapodást kötött Szerbia és Azerbajdzsán. Egyebek között a szociális biztonságról szóló, valamint a kis- és középvállalkozások fejlesztését célzó egyezményt is aláírták. Az azerbajdzsáni elnök hangsúlyozta, Belgrád és Baku támogatják egymást, ha a területi integritásról és szuverenitásról van szó.

Ilham Aliyev, államfő, Azerbajdzsán: „Az általunk aláírt dokumentumok képezik a kapcsolataink alapját. Természetesen nagy jelentőséggel bírnak a stratégiai partnerséggel kapcsolatos dokumentumok. Mi valóban stratégiai partnerek vagyunk, valódi értelemben. Számos területen sikeresen működünk együtt, és stratégiai céljai vannak az együttműködésünknek. Szerbia és Azerbajdzsán mindig képviselték egymást a nemzetközi színtéren.”

Tanjug/Zoran Zestic

Azerbajdzsán jelenleg 22 milliárd köbméter gázt exportál a világ különböző részeire. Aleksandar Vučić ennek kapcsán elmondta, hét-tíz év múlva ez a szám 35 milliárdra növekszik. Folyamatban van a Szerbia és Bulgária közötti rendszerösszekötő létesítése, hogy jelentős mennyiségű bakui gázt lehessen biztosítani majd - tette hozzá.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Szó esett az áramátvitelről is. Ez egy nagy európai projekt, amely összeköti Grúziát, Azerbajdzsánt, Romániát és Magyarországot. Beszélünk az európai partnereinkkel, hogy mi is csatlakozzunk a vízalatti hatalmas erejű vezetékhez, ami a Fekete-tenger alatt halad. Szeretnénk a hálózatunkat ezen a módon összekötni Romániával vagy Magyarországgal, hogy a jövőben tudjunk energiát vásárolni. Ezzel is biztosítva, garantálva Szerbia teljes energiabiztonságát.”

Tanjug/Zoran Zestic

Az elkövetkező húsz napban a tervek szerint Aleksandar Vučić nem hivatalos látogatást tesz majd Bakuban, ahol a további tervekről egyeztetnek majd.

Szerbia
Azerbajdzsán
megállapodás
Belgrád
Aleksandar Vučić
Ilham Aliyev

Most

15:18, Frissítve: 16:32

Méz és bor

Ezzel a címmel pénteken délután kiállítás nyílt Óbecsén a Than Emlékházban. A jövő hét végéig nyitva tartó tárlaton méhészeti és borászati eszközöket láthat a közönség.
12:50, Frissítve: 14:05

Karácsonyi vásár Palicson is

Karácsonyi vásárt tartottak a Palics Magyar Művelődési Egyesület székházában. Az eseményen kézműves portékák, gyermekruhák, és illóolajok is megtalálhatók voltak. A szervezők a legkisebbekre is gondoltak, őket kézműves foglalkozás várta.

Népszerű