Ugrás a tartalomra

„Hetedik napja folyik a teljes megszállás Pristina részéről”

2021.09.26
14:15
2021.09.27
07:18
Forrás
Szerbiai RTV
Telefonon egyeztetett a koszovói helyzet kapcsán Aleksandar Vučić szerb elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Stoltenberg szerint a helyzet nyugtalanító Koszovó északi részén.

A szerb elnök az egyeztetés során kifejtette, Szerbia egyetlen tettel sem sértette meg sem a Brüsszeli egyezményt, sem az ENSZ 1244-es határozatát, sem pedig más nemzetközi szerződést. Az elnöki közlemény szerint Vučić azt mondta, hetedik napja folyik a teljes megszállás Pristina részéről páncélozott járművekkel Koszovó északi részén, a nemzetközi közösség pedig hallgat. Hozzáteszi ugyanakkor, ha Szerbia felől érkező helikoptereket, repülőket látnak, akkor mindenki hirtelen aggódni kezd, mintha Albin Kurtinak vagy a nemzetközi közösségből valakinek engedélyeznie kellene ezt.

Vučić leszögezte, Szerbia tiszteletben tartja az összes nemzetközi szerződést, felelősségteljesen jár el, ugyanakkor továbbra is kérdezi, mikor indul meg a Szerb Községek Közösségének megalakítása, továbbá mikor vonják ki a páncélozott járműveket Koszovó északi részéről.

A felek egyébként folyamatosan kapcsolatban vannak a régióban uralkodó helyzet miatt, hogy megőrizzék a békét és a stabilitást - áll a közleményben. 

Josep Borrellel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével is tárgyalt ma Aleksandar Vučić. A szerb elnök sajtóközleményében kifejtette, telefonbeszélgetésük középpontjában a koszovói helyzet állt. Vučić leszögezte ismét, Szerbia tiszteletben tartja a nemzetközi szerződéseket, amelyeket aláírt, és folytatja a béke és stabilitás kapcsán foganatosított magatartását annak ellenére is, hogy Pristina felelőtlen, komolytalan politikát folytat. Josep Borrell türelemre intette a feleket, a béke fenntartására szólított fel, továbbá arra kérte Belgrádot és Pristinát, hogy folytassák a párbeszédet Brüsszelben.

Aleksandar Vučić
Jens Stoltenberg
Európai Unió
Koszovó
Szerbia

Most

15:11

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.