Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/ Dejan Simicevic

Hetedik napja tart az újabb válsághelyzet Koszovóban

2023.06.02
07:16
2023.06.02
11:47
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Az albán vezetés és a szerb tüntetők a KFOR erőinek kereszttüzében néznek farkasszemet egymással.

A nemzetközi közösség az új választások kiírásában látja a megoldást, valamint abban, ha Pristina megalakítaná a Szerb Községek Közösséget. Ez kötelessége is egyébként a korábbi megállapodások mentén. A nemzetközi közösség szerint az új választások kiírása tartósabb nyugalmat hozhatna a régióban. 

A KFOR erői még mindig felügyelik a rendet Észak-Koszovó több szerb többségű településén. Erre azért van szükség, hogy ne eszkalálódjon tovább a helyzet. Korábban ugyanis a koszovói különleges erők egységei könnygázt és villanógránátot bevetve hatoltak be több település községházájára. Az indok az erőszak alkalmazására az volt, hogy a szerbek nem engedték be a polgármesterek, gátolták a munkavégzést. Korábban több szakértő is azt mondta, hogy bár a koszovói választás jogszerűen zajlott, de nem nevezhető legitimnek, mert a szerbek bojkottálták azt. Így azokban a községekben is albán nemzetiségű polgármester lett, ahol a szerbek vannak többségben. A KFOR erői, hogy elkerüljék a vérontást közbeavatkoztak, és sérültek árán is, de megőrizték a viszonylagos rendet.

Most nyugalom van a térségben, de mindkét fél várja a következő lépést. A szerbek tüntetéseket szerveztek, az albánok pedig válaszul ellentüntetésbe kezdtek. Az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete azt nyilatkozta, hogy Albin Kurti szembe ment a megállapodásokkal, amikor erőszakot alkalmazott, ezért az USA jelen pillanatban nem kezeli prioritásként, és nem áll érdekében népszerűsíteni Koszovó függetlenségének kérdését. Az Európai Unió is elítélte a koszovói miniszterelnök lépéseit. Arra szólították fel, hogy tartsa be azt, amiről még az ohridi csúcson elviekben megállapodtak. Aleksandar Vučić szerb államfő válaszul korábban elrendelte a szerb katonaság harci készültségét, hogy amennyiben szükséges, meg tudja védeni az Észak-Koszovóban élőket. Ennek ellenére arra kérte az ott élő szerbeket, hogy továbbra is békés módszerekkel adjanak hangot minden kritikának, amit megfogalmaznak, nemtetszésüknek.

Észak-Koszovó
Koszovó
Szerbia
Szerb Községek Közössége

Most

Népszerű