Ugrás a tartalomra

Hétfőn alakul meg az új összetételű szerbiai parlament

2022.07.27
10:57
2022.07.27
16:29
Forrás
Pannon RTV
Hétfőn 10 órára hívták össze az új összetételű szerbiai parlament alakulóülését. Utána további három hónapjuk lesz a politikusoknak arra, hogy lefolytassák a kormányalakítási tárgyalásokat.

Rekordidőn belül. Július közepére. Július végére. Augusztus közepére. Megy a licitálás, hogy mikor is állhat fel az új szerb kormány, holott még a parlament sem alakult meg. Az Alkotmányban foglalt határidőket figyelembe véve most már csak egy hét van arra, hogy a parlamenti képviselők letegyék esküjüket.

Ivica Dačić, leköszönő házelnök, Szerbiai Képviselőház: „Ez összhangban van az alkotmányos határidőkkel. Másrészről csak akkor kezdődik a kormány megalakítására szánt idő, ami a parlament megalakításától számított 90 nap.”

Sajtóhírek, kiszivárogtatott információk és a szerb elnök bejelentései arra engednek következtetni, hogy a mostani kormánytagok körülbelül fele nem tarthatja meg a pozícióját, és új szereplők is megjelenhetnek a szerbiai politikai vezetésben. A kormány összetételét tehát még nem ismerjük, azt viszont már tudni lehet, hogy Aleksandar Vučić államfő milyen kormányt szeretne. Olyat, amelyben helyet kapnak a kisebbségek, amely folytatja Szerbia európai uniós integrációját, és amely a szerbiai érdekeket tartja szem előtt. Hozzátette: ezek figyelembevételével fogja megbízni kormányalakítással azt, akit a többség támogat.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia: „Nem azért vagyok itt, hogy kívánságokat teljesítsek, a nép és a szerb állampolgárok választanak. A nép és a szerb állampolgárok pedig úgy szavaztak, hogy Szerbiának szerb kormánya legyen, amely a saját érdekeit tartja szem előtt.”

Bennfentes információk szerint a kormányfői székre a legnagyobb eséllyel a jelenlegi pénzügyminiszter, Siniša Mali pályázhat, ám elemzők továbbra sem tartják kizárhatónak azt, hogy végül Ana Brnabić marad a miniszterelnök, habár a sajtó arról is cikkezett, hogy a mostani kormányfő akár a parlament elnöke is lehet.

parlament
Aleksandar Vučić
Ivica Dačić

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.