Ugrás a tartalomra

A higgadtság megőrzésére szólított fel Vučić

2022.12.12
06:58
2022.12.12
11:40
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
A koszovói feszült helyzet miatt ülésezett a Szerb Nemzetbiztonsági Tanács.

Csak azután ad bármilyen utasítást a szerb rendvédelmi erőknek az államfő, ha előtte egymillió alkalommal megpróbálja megőrizni a békét. Addig csupán készültségben marad a rendőrség és a katonaság - hangsúlyozta a szerb elnök a nyilvánossághoz intézett beszédében a Szerb Nemzetbiztonsági Tanács ülése után.

Az albánokat és a szerbeket is felszólítjuk a békére és a nyugalomra Koszovóban, továbbá arra kérjük őket, hogy álljanak ellent a provokációknak - mondta Aleksandar Vučić a Szerbiai RTV híradójában. Úgy fogalmazott, hogy a megbeszélésen az elmúlt napokban kialakult helyzetet elemezték. A szerb államfő kiemelte, a koszovói történések teljes mértékben ellentmondanak a brüsszeli megállapodásnak, és az összes többi egyezménynek is. Vučić bírálta továbbá a nemzetközi közösség véleményét a barikádokat felállító Észak-Koszovóban élő szerbekkel kapcsolatban: „Mi nem vagyunk sem a KFOR, sem az EULEX, senki ellen sem. Mi csak azt szeretnénk, ha a népünk saját szülőföldjén maradhatna. Az a kevés, amit kérünk az az, hogy adjanak egy kis igazságot a szerbeknek, tartsák be a brüsszeli megállapodást, mert így alakulhatna meg a Szerb Községek Közössége, így térhetnének vissza a szerbek a hivatalokba, akkor nem lennénk ilyen problémák. De attól tartok, kevesen vannak azok, akik ezt szeretnék.”

Vučić csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Albin Kurti koszovói kormányfő a barikádok felszámolását kérte a koszovói különleges erőktől. Az ülésen mások mellett részt vett Ana Brnabić miniszterelnök, Ivica Dačić külügyminiszter, Bratislav Gašić belügyminiszter és Miloš Vučević védelmi miniszter is.

Továbbra is feszültség tapasztalható Koszovóban, a vasárnap sem telt eseménytelenül.

A ROSU koszovói különleges rendőri alakulat tagjai napközben felfegyverkezve, páncélozott járművekkel törtek be a Gazivoda-víztározóba. Észak-Koszovóban pedig a főutakat és az adminisztratív átkelőket barikádozták el. A barikádokat az ott élő szerbek emelték, azért, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a koszovói rendőrség volt tagja, Dejan Pantić letartóztatása kapcsán. Albin Kurti korábban azt mondta, ha estig nem távolítják el az összes barikádot Észak-Koszovóban, akkor odarendeli a koszovói hatóságokat.

Goran Rakić, a Szerb Lista elnöke elmondta, hogy a koszovói kormányfő azért akarja kiküldeni a ROSU különleges rendőri alakulat tagjait és más egységeket Észak-Koszovóra, hogy elüldözzék a szerb lakosságot, és praktikusan egy újabb Vihar hadműveletet hajtsanak végre - fogalmazott. Szerinte most a KFOR és az EULEX felelőssége, hogy megakadályozza a Kurti által tervezett konfliktusokat. Továbbá hozzátette, hogy a ROSU jelenléte a területen minden eddigi megállapodással ellentétes.

Szerb nemzetbiztonsagi tanács
Albin Kurti

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.