Ugrás a tartalomra

Hivatalos látogatásra Bulgáriába utazott Aleksandar Vučić

2018.02.23
13:51
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
A szerb államfő hivatali kollégája Rumen Radev meghívására érkezett Szófiába. A találkozó során a két ország kormányának képviselői több szándéknyilatkozatot írtak alá.

Hosszas kézfogással köszöntette egymást a szerb és a bolgár államfő Szófiában. Aleksandar Vučić és Rumen Radev a díszőrség jelenlétében a két ország himnuszát is meghallgatta, majd pedig a közös fényképezkedés következett.

Ezután Vučić és Radev négyszemközt is egyeztetett. Gazdasági és a politikai témákon kívül a két ország népének viszonyáról is szót ejtettek.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ma nyíltan és őszintén beszéltünk minden olyan fontos kérdésről, amelyek népeink érdekeit szolgálják. Úgy gondoljuk, hogy sok olyan dolog van, amely mindkét ország számára fontos. Mindenekelőtt az árucsere-forgalom, amely évről évre nagyobb. Először értük el az egymilliárd dolláros árucsere-forgalmat. Szerbia Bulgáriába irányuló kivitele egy év alatt 53 százalékkal növekedett, Bulgária Szerbiába irányuló kivitele pedig 28 százalékkal emelkedett. Ez pedig a gazdasági együttműködésünkben tapasztalható hatalmas előrelépésről tanúskodik.”

A négyszemközti egyeztetés mellett Vučić és Radev a két ország küldöttségének kétoldalú tárgyalásán is részt vett. Ezen a szerb és a bolgár kormány tagjai több szándéknyilatkozatot is aláírtak, amelyek a szociálpolitikára, az infrastruktúrára és a vasúti közlekedésre vonatkoznak.

Vučić elnök látogatása fontos pillanatban jött - mondta Rumen Radev. A bolgár államfő hozzátette, hogy országa, amely egyébként az unió soros elnöke, támogatja Szerbia csatlakozási törekvéseit, illetve elismeréssel tekint a Szerbiában végrehajtott reformokra és arra a nyitottságra, amit Szerbia tesz a kétoldalú egyeztetések terén.

A szerb államfő bulgáriai látogatása alkalmával az ismeretlen katona emlékművét is megkoszorúzta.

Aleksandar Vučić
Bulgária

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.