Ugrás a tartalomra

Hivatalosan is megkezdődött az amerikai elnökválasztási folyamat

2020.02.03
22:15
Forrás
MTI
Az Egyesült Államokban hivatalosan is megkezdődött az elnökválasztási folyamat azzal, hogy Iowában hétfőn jelölőgyűléseket tartanak.

A republikánusok és demokrata párti szavazók egyaránt hétfőn tartják a jelölőgyűléseket a középnyugati szövetségi államban. A republikánusok titkos szavazással döntenek arról, hogy ki legyen pártjuk küldöttje a nyári elnökjelölt-állító konvención, míg a demokraták nyílt színi vitákban hoznak döntést.

Az alig hárommillió lelket számláló Iowában 1678 helyen nyíltak meg hétfőn azok a helyiségek, ahol a republikánusok szavaznak, a demokraták pedig összegyűlnek, hogy megvitassák, kit tartanak alkalmas küldöttnek az elnökjelölt-állító konvencióra. Iskolákban, magánotthonokban, közösségi házakban, templomok közösségi épületeiben vitáznak, helyi idő szerint este hét órától. A voksolóknak nem szabad késniük és nem szabad korábban távozniuk sem, mert akkor nem szavazhatnak.

A hétfőn megjelent felmérések szerint Iowában Bernie Sanders vermonti szenátor számít a legnépszerűbbnek, aki elsősorban az ifjabb korosztályok támogatását élvezi. Sanders hétfőn a Twitteren részvételre buzdította a helyieket. Mint írta: "mutassuk meg a világnak, hogy olyan országban hiszünk, amely mindenki számára biztosítja az igazságosságot és a méltóságot".

Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke - aki bár csökkenő támogatottsággal, de még mindig a második Sanders mögött - az NBC televíziónak úgy nyilatkozott: "nagyon szoros lesz a verseny" a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok között. Biden azt fejtegette, hogy tapasztalatai miatt ő a legalkalmasabb jelölt. "Egyedüli vagyok, aki egyaránt széles támogatást élvez a barnák (spanyolajkú, indiai, közel-keleti gyökerű amerikaiak) és a feketék (afroamerikaiak), a fiatalok és az idősek, a nők és a férfiak, a kétkezi munkások körében" - fogalmazott. Feltette a kérdést, hogy rajta kívül "ugyan ki lenne alkalmas arra, hogy a beiktatás utáni első napon felemelje a telefont, és a világ bármely vezetőjét felhívhassa?".

Elizabeth Warren massachusettsi szenátor hétfőn újabb kampányvideót tett közzé Iowában. "Egy év alatt önöknek köszönhetően jobb jelölt lettem, és jobb elnöke leszek az Egyesült Államoknak" - mondta.

A demokrata párti politikusok egyébként mind azt hangoztatták, hogy "muszáj legyőzni Trumpot" november 3-án.

Amerikai Egyesült Államok
elnökválasztás
Donald Trump

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.