Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

„Hogy maguk a polgárok határozzák meg az európai politikát”

2019-05-14
11:25
2019-05-14
17:15
Forrás
Pannon RTV
Miért érdemes részt venni a május 26-i európai parlamenti választáson? Erre a kérdésre is választ kaphattak a résztvevők Szajánban, a Vajdasági Magyar Szövetség lakossági fórumán.

Miért érdemes részt venni a május 26-i európai parlamenti választáson? Milyen módon lehet leadni a szavazatot, és miért fontos az, hogy idén először a vajdasági magyar állampolgárok is szavazhatnak? Egyebek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a résztvevők Szajánban, a Vajdasági Magyar Szövetség lakossági fórumán. Mészáros Zoltán történész, az MNT tagja előadásában arról is beszélt, hogy milyenek jelenleg az európai politikai viszonyok, továbbá, hogy milyen álláspontot képvisel Magyarország az Európai Unión belül.

Mészáros Zoltán, tag, Magyar Nemzeti Tanács: „A választás a demokrácia ünnepe. A választójog egy olyan jog, amiért évszázadokig harcoltak az emberek. Vannak országok, ahol kötelező szavazni, illetve büntetést fizetnek, ha nem szavaznak, és én azt hiszem, hogy a demokrácia és a hagyomány és azoknak a tisztelete, akik harcoltak a szavazati jogokért, mind-mind oka annak, hogy szavazzunk. De nemcsak ez az oka, hanem az is, hogy az Európai Unió felé egy látható üzenetet küldjünk azzal kapcsolatban, hogy a fontos problémákkal foglalkozzanak, és hogy az emberek érdekeit nézzék, és ne a mai lobbisták és pénzemberek határozzák meg az európai politikát, hanem maguk a polgárok.” 

EP-választás 2019
Szaján
Mészáros Zoltán
M-stúdió

Most

11:35, Frissítve: 11:42

Kezdődik a csillagászati ősz

Szeptember 23-án délelőtt 9:50-kor érik ismét merőlegesen a Nap sugarai az Egyenlítőt. Ez az időpont az őszi napéjegyenlőség, ezzel pedig csillagászati értelemben is kezdetét veszi az ősz.
11:13, Frissítve: 11:20

New Yorkba utazik Aleksandar Vučić

A szerb államfő részt vesz az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 74. ülésszakán. A központi téma a klímaváltozás lesz, de szóba kerül majd a koszovói kérdés rendezése is.
10:10, Frissítve: 10:18

Szükségünk lesz az esernyőre

A beboruló égboltból hétfőn több helyen várható eső, zápor. A nappali hőmérsékletek visszaesnek, az éjszakák ugyanakkor enyhülnek.
09:33

Ma van az autómentes nap

A világnapot 1998 óta minden évben szeptember 22-én tartják. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosabb közlekedésre.
09:30, Frissítve: 09:55

Törték a kukoricát Tordán

Jó időben, sok vendége volt a Kukoricafesztiválnak Tordán. Kézi kukoricatörésben 12 hazai, anyaországi és romániai csapat mérte össze ügyességét.

Népszerű