Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Hogyan tudunk részt venni a népszavazáson?

2022.01.14
14:11
2022.01.14
15:52
Forrás
Pannon RTV
Hetek óta beszélünk róla, most már csak két nap van hátra, vasárnap népszavazást tartanak a szerbiai alkotmánymódosításról. Mire kell válaszolnunk? Hogyan kell válaszolnunk? Mire kell figyelnünk a szavazóhelyen? Összefoglaltuk önöknek.

Nem kell hosszú listákra számítania annak, aki vasárnap elmegy valamely szavazóhelyre, hogy részt vegyen az alkotmánymódosító népszavazáson. Csupán egyetlen kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolnia a fehér szavazólapon, mégpedig, hogy támogatja-e a Szerb Köztársaság alkotmányának megváltoztatásáról szóló törvény megerősítését. Ez a törvény ugyanis már korábban megszületett, és azonnal hatályba lép, amint kiderül, hogy a népszavazáson részt vevők többsége igennel felelt a feltett kérdésre. Ha a nemek kerülnek többségbe, meg kell ismételni a népszavazási kezdeményezés teljes folyamatát, viszont a vonatkozó törvény értelmében ugyanabban a kérdésben nem lehet négy éven belül újabb népszavazást kiírni.

Tanjug

A szakértők szerint alkotmánymódosításra azonban szükség van. Szerbia európai integrációjának egyik következő lépése az, hogy az ügyészek és a bírák megválasztása, illetve leváltása kikerüljön a parlament hatásköréből, és a politikától független, szakmai szervezetek kezébe kerüljön. Erre vonatkozik a mostani népszavazás.

Ivica Dačić, a Szerbiai Parlament házelnöke: „Nem is lehet elvárni, hogy ez iránt a kérdés iránt nagy lesz az emberek érdeklődése, de mindenképpen kívánatos lenne, hogy jelentős számú ember menjen el a népszavazásra, mert végül is ez leginkább az embereket érinti, vagyis annak az igazságügyi rendszernek minőségét, amelynek ítéletei és vádjai a társadalom összes tagját érinthetik.”

De hogyan is tudunk élni állampolgári jogunkkal, hogyan tudunk részt venni a népszavazáson?

Vasárnap, amikor elindulunk a szavazóhelyre, vigyük magunkkal a szavazásra hívó cédulát, amelyet elvileg mindenki megkapott. Ha nem kaptuk meg, de tudjuk, hol kell szavaznunk, akkor e nélkül is részt vehetünk a voksoláson. A személyazonosságunkat viszont mindenképpen igazolnunk kell, tehát érvényes szerbiai személyi igazolványt vagy útlevelet mindenképpen vigyünk magunkkal. A szavazólapon a kérdés és a válaszok szerbül, illetve azokon a további nyelveken szerepelnek, amelyek hivatalos használatban vannak az adott községben.

És ne feledjük, a szavazóhelyeken a koronavírus-járvány terjedését megelőző intézkedések vannak érvényben.

Ladóczki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság tagja: „Azonnal, amikor a polgár belépne a szavazóhelyiségbe, már akkor fertőtlenítik a kezét, maszkot kell viselnie. A szavazatszedő bizottságoknak szintén, akik érintkeznek a polgárok irataival bármilyen módon, azoknak kesztyűt is kell viselniük, maszkot is kell viselniük. Ezen kívül a szavazást megelőző napon komoly fertőtlenítést végeznek minden szavazóhelyiségben. Utasításba van adva, hogy senkit ne engedjenek maszk nélkül szavazni, tehát a szavazópolgár, amennyiben megtagadja a maszkviselést, el is távolítható a szavazóhelyről, illetve be sem engedik.”

Pixabay/renateko

Vasárnap 7 és 20 óra között összesen 6 millió 510 ezer 233 választópolgár adhatja le szavazatát arra, hogy támogatja-e vagy sem az alkotmánymódosításról szóló törvényt. A Köztársasági Választási Bizottságnak az urnazárást követően 96 órája van arra, hogy kihirdesse a referendum végleges eredményét, vagyis legkésőbb csütörtök estig megtudjuk, módosul-e a szerb alaptörvény.

népszavazás
Szerbia
Ladóczki Gyula
Ivica Dačić

Most

21:00, Frissítve: 21:19

Kolumbia után irány München

Aranyéremmel tért haza a kishegyesi Világos Adriana a Kolumbiában megszervezett U 20-as világbajnokság gerelyhajító versenyéről. A kishegyesi gerelyhajító legközelebb vasárnap lép ismét pályára a müncheni felnőtt Európa-bajnokságon.

Népszerű