Ugrás a tartalomra

A hollandok nem fizetnek rubelben, az oroszok leállítják a gázszállítást

2022.05.30
21:44
2022.05.30
22:15
Forrás
hirado.hu, MTI
A GasTerra mintegy 2 milliárd köbméter fölgáztól esik el.

A GasTerra holland gázkereskedő elutasítja a Gazpromnak azt a követelését, hogy rubelben fizessen az orosz földgázért. A holland cég hétfői közleménye szerint ezt jelezték a Gazpromnak, amely válaszul közölte: május 31-től megszünteti a szállítást. A GasTerra szerint a Gazprom követelése „sértheti az EU által bevezetett szankciókat, és túl sok pénzügyi és működési kockázatot rejt magában”. Különösen nagy kockázatot jelent a groningeni cég számára az egyoldalúan bevezetett, az orosz törvények által előírt moszkvai számlák nyitása és azok ellenőrzése az orosz rezsim részéről – áll a közleményben.

A szállítások leállítása azt jelenti, hogy május 31-től október 1-jéig, azaz az érvényes szerződés lejártáig a GasTerra mintegy 2 milliárd köbméter orosz fölgáztól esik el. A holland cég ugyanakkor biztos abban, hogy ezt a mennyiséget más beszállítóktól könnyedén beszerezheti.

Hollandia
Oroszország
gáz
rubel

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.