Ugrás a tartalomra

Holnap megkezdik a fal bontását és a terület rendezését (videó)

2017.02.04
15:58
Holnap kezdik rendezni a területet a hídon Kosovska Mitrovicában, amely a város északi és déli részét választja el egymástól, valamint ugyanekkor elkezdik bontani is a falat a városban - erről döntött az éjszaka Severna Mitrovica polgármestere, a koszovói területtervezési miniszter
Holnap kezdik rendezni a területet a hídon Kosovska Mitrovicában, amely a város északi és déli részét választja el egymástól, valamint ugyanekkor elkezdik bontani is a falat a városban - erről döntött az éjszaka Severna Mitrovica polgármestere, a koszovói területtervezési miniszter. A megegyezés szerint eltávolítják a falat, február hetedikétől elkezdenék a híd körüli sétatér rendezését. A betonlapokból álló, nyolcvan centiméteres fal a város északi, többségében szerbek lakta részén épült. A szerbek újjáépítenék, a pristinai kormány pedig lebontaná. Legutóbb Brüsszelben nem volt szó a szerbek számára legfontosabb témáról, vagyis a Szerb Községek Közösségének létrehozásáról, a 80 centiméteres falról azonban tárgyaltak - mondta korábban a szerb miniszterelnök. A szerb fél azt állítja, azért van szükség a falra, hogy megakadályozzák az autósokat abban, hogy a gyalogos zónába hajtsanak. Nyári színpadként is működik majd. Az albánok azonban újabb akadályt látnak benne.



A szerb szociálpolitikai miniszter azt nyilatkozta, örül annak, hogy megegyeztek, de egy fontos kérdés is felmerül, mégpedig az, hogy ezt miért nem lehetett három nappal korábban megbeszélni. Aleksandar Vulin, szociálpolitikai miniszter, Szerbia: „A megegyezést, amit az éjszaka értek el, három nappal ezelőtt is elérhették volna, így, ahogy van, szóról szóra. Miért nem egyeztek meg? Mire vártak? Szeretném, ha az Európai Bizottság megmondaná már, ki az, aki halogatja a dolgokat, ki az, aki megszegi a megegyezéseket, ki az, aki amint kilép a tárgyalásról, megszegi azt a megegyezést, hogy nem nyilatkoznak, ki az, aki fegyverrel próbálja destabilizálni a helyzetet Koszovó területén.” tanjug kosovksa mitrovica fal 2 A híd körüli tér rendezéséről egyébként már korábban megegyeztek a szerb kormány és a Kosovska Mitrovica északi részén élő szerbek képviselői. Szombaton Severna Mitrovica községi képviselői rendkívüli ülésen tárgyaltak a fal lebontásáról. Egyhangúlag támogatták a fal lebontásáról szóló tervet - mondta Goran Rakić. Severna Mitrovica polgármestere hozzátette, a híd közelében található fal két méterrel beljebb kerül majd a gyalogos övezet felé. (kép: Tanjug)
Koszovó
szerbek
Kosovska Mitrovica
fal
gyalogos zóna

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.