Ugrás a tartalomra

Holokauszt Világfórum

2020.01.23
18:21
2020.01.23
19:02
Forrás
MTI
Erőteljes fellépést követeltek az antiszemitizmus ellen a Holokauszt Világfórumon felszólaló államférfiak Jeruzsálemben, a Jad Vasem holokauszt-múzeumban rendezett találkozón.

A háromórás rendezvényen több tucat ország állam- és kormányfői álltak ki a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából rendezett "Emlékezés a holokausztra, harc az antiszemitizmussal szemben" címú fórumon.

"Emlékezni, és nem felejteni" - hangsúlyozta a találkozót megnyitó beszédében Reuven Rivlin izraeli elnök, felidézve a gyermekkorában látott túlélőket, akik Izraelbe érkeztek a háború borzalmai után, és rosszindulatú betegségnek nevezve az antiszemitizmust.

Többször is hangsúlyosan megköszönte a több tucat ország legmagasabb szintű képviselőinek a szolidaritást, hogy Jeruzsálembe utaztak az évfordulós megemlékezésre.

"Izrael nem áldozat, megvédi magát" - jelentette ki. Külön köszönetet mondott a különböző országokban található zsidó közösségek védelméért, és felhívta az állam és kormányfőket, hogy együtt küzdjenek tovább a gyűlölet és a rasszizmus ellen.

Beszéde végén kiemelte Izrael két legfontosabb értékét, hogy egyszerre és egyformán zsidó és demokratikus állam.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök ugyancsak megköszönte a világ minden tájáról érkezett magas rangú vendégeknek, hogy megjelenésükkel megtisztelték a halottak emlékét.

"Túl későn nyíltak meg a pokol kapui" - mondta az izraeli kormányfő, és kijelentette, hogy nem lesz többé holokauszt, hiszen Auschwitz a zsidók kiszolgáltatottságának tökéletes szimbóluma volt, de "ma már van földünk, hangunk, pajzsunk" - mondta, és idézte Emmanuel Macron francia elnök szavait arról, hogy az anticionizmus az antiszemitizmus modern formája.

Netanjahu minden kormányt szembenállásra szólított fel Iránnal szemben, az iszlám köztársaságot a Föld legantiszemitább országának nevezve, és figyelmeztetett rá, hogy az iráni nukleáris program minden államot, nem csak Izraelt fenyegeti.

A világtalálkozót kezdeményező Móse Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke Netanjahu után felszólalva kifejtette, hogy az antiszemitizmus minden államot és népet fenyegető veszély, és a jogi védelem fontosságát hangsúlyozta az antiszemitizmus ellen az interneten a gyűlöletbeszédet tiltó német, az egyetemeken azt tiltó amerikai, és a nemzetek elleni bojkottot tiltó francia példa alapján.

Vlagyimir Putyin orosz államfő kifejtette, hogy mindig emlékezni fognak a hatmillió megölt zsidó tragédiájára, s emlékeztetett a koncentrációs táborokat felszabadító Vörös Hadsereg tisztjeinek beszámolóira. Hangsúlyozta az Európa felszabadításáért hozott "hatalmas" szovjet áldozatokat, s a szovjet katonák emlékezetének megőrzését szorgalmazta.

Putyin nehezményezte, hogy szerinte modern politikai vetélkedésre használják a második világháborút, arra utalva, hogy az Európai Unió tavalyi határozata szerint a Molotov-Ribbentrop-paktum révén a Szovjetunió és a náci Németország egyaránt felelős a második világháború kirobbanásáért. Az orosz elnök egy csúcstalálkozó megrendezését vetette fel Oroszország, Kína, Franciaország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság részvételével 2020-ban.

Mike Pence amerikai alelnök az emlékezés kötelezettségét hangsúlyozta, s a valaha történt legszörnyűbb gonoszságnak nevezte a holokausztot, ahol a kiszolgáltatott gyöngék segítségkérését a hatalmasok elutasították. Beszédében arra szólított fel, hogy a világ erőteljesen álljon ki a holokausztot tagadó, és Izraelt a térképről letörölni akaró Iránnal szemben.

Emmanuel Macron a megöltek emlékezete megőrzésének fontosságát hangsúlyozta, és a manipulációk, történethamisítások elutasítását szorgalmazva elítélte a történtek aktuálpolitikai felhasználását. Az egységes Európát nevezte a holokauszt tanulságának, és figyelmeztetett a gyöngeség jelének nevezett antiszemitizmus újjászületésére. Kiemelte, hogy az antiszemitizmus nem elsősorban a zsidók, hanem mindenki gondja, amin csakis az oktatással lehet segíteni.

Károly brit trónörökös a népirtás nagyságrendjét és egyediségét hangsúlyozta, s kiváltságnak nevezte, hogy találkozhatott holokauszt-túlélőkkel hazájában. Óriási büszkeség számára, hogy Jeruzsálemben eltemetett nagymamája üldözött zsidók megmentéséért megkapta a Jad Vasemtől a Világ Igaza kitüntetését - mondta el.

Frank Walter Steinmeier német elnök héber nyelvű imával kezdte angolul elmondott beszédét. Felidézte több zsidó áldozat emlékét, és a francia elnökhöz hasonlóan az antiszemitizmus erősödésére figyelmeztetett.

"Bárcsak elmondhatnám, hogy a németek tanultak a történelemből, de nem tehetem, mikor terjed a gyűlölet" - mondta a német elnök. "Igen, mi németek emlékezünk" - mondta Steinmeier. "De néha úgy tűnik, hogy jobban megértjük a múltat, mint a jelent. A gonosz szellemek új formákban merülnek fel, antiszemita, rasszista, tekintélyelvű gondolkodással a jövőre adott válaszként mutatkoznak meg, új megoldást kínálnak korunk problémáira."

Számos államvezetővel találkozott ma a szerb köztársasági elnök Jeruzsálemben, a Holokauszt Világfórumon. Aleksandar Vučić rövid beszélgetést folytatott Mike Pence-szel, az Amerikai Egyesült Államok alelnökével, de VI. Fülöp spanyol királlyal is - írja a szerb sajtó a köztársasági elnök Instagram-oldalára hivatkozva.

Holokauszt Világfórum
Jeruzsálem

Most

15:33

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 15:23

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.
13:59, Frissítve: 14:26

Az amerikai nagykövettel tárgyalt dr. Pásztor Bálint

A vajdasági magyarság helyzetéről és lehetőségeiről is szó esett Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete közös megbeszélésén, Szabadkán.

Népszerű