Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A horvát nyelv hivatalos használatát kezdeményezik Vajdaságban

2021.03.06
11:48
2021.03.12
09:49
Forrás
subotica.com, hnv.org.rs, Pannon RTV
Kérvénnyel fordult Aleksandar Vučić szerb államfőhöz Jasna Vojnić, a Horvát Nemzeti Tanács elnöke, amelyben azt kéri, hogy vegyék fel a horvát nyelvet a hivatalos nyelvek közé Zomborban, Apatinban és Bácson, továbbá egész Vajdaság területén.

Közleményében egyebek között azt írja, felbátorodva a szabadkai VKT legutóbbi, bunyevác nyelvet érintő döntése kapcsán fogalmazzák meg kérésüket. Mint írják, ezen az ülésen pozitív diszkrimináció született, ugyanis egy olyan kisebbségi közösség nyelve lehet ennek a döntésnek a fényében hivatalos Szabadkán, amelyét alapvetően a törvény nem garantálná. Ennek fényében a horvát közösség azt kéri, hogy a fentebb említett településeken a horvát nyelvvel kapcsolatban is így járjanak el, valamint Vajdaság egész területén.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a szabadkai Városi-Képviselő-testület 58 igen és 2 nem szavazattal elfogadta Stevan Bakić szabadkai polgármesternek a Bunyevác Nemzeti Tanács kezdeményezésére beadott javaslatát, amely a bunyevác nyelv hivatalos használatba vételét kezdeményezi Szabadkán. A döntés a szerbiai horvát nemzetiségi képviselők nemtetszését váltotta ki, amelynek hangot is adtak.

Horvát Nemzeti Tanács
horvát
nyelv
hivatalos
Vajdaság
Jasna Vojnić

Most

11:24, Frissítve: 11:41

Nyári napközi Palicson

Nyári napközit szervez a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi iskolában 5-től 15 éves korú gyerekek számára. A résztvevőket kézműves foglalkozások, társas- és szabadtéri játékok várják az elkövetkező két hétben és augusztus második két hetében.
10:29

Katasztrofális az aszályhelyzet több olasz tartományban

Az öt olasz régió mindegyike, a többi között Lombardia, Veneto és Piemont tartomány az ország északi részén, a Pó folyó vízgyűjtő medencéje mentén fekszik. A legnagyobb olasz folyó, a Pó vízszintje pedig hetven éve nem volt ennyire alacsony.
10:21

Megújul a Pitypang ovi Adán

Megkezdődött Adán a Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületének felújítása. A kétszintes Pitypang épület vízvezetékhálózatának teljes cseréjét végzik.

Népszerű