Ugrás a tartalomra

A horvát nyelv hivatalos használatát kezdeményezik Vajdaságban

2021.03.06
11:48
2021.03.12
09:49
Forrás
subotica.com, hnv.org.rs, Pannon RTV
Kérvénnyel fordult Aleksandar Vučić szerb államfőhöz Jasna Vojnić, a Horvát Nemzeti Tanács elnöke, amelyben azt kéri, hogy vegyék fel a horvát nyelvet a hivatalos nyelvek közé Zomborban, Apatinban és Bácson, továbbá egész Vajdaság területén.

Közleményében egyebek között azt írja, felbátorodva a szabadkai VKT legutóbbi, bunyevác nyelvet érintő döntése kapcsán fogalmazzák meg kérésüket. Mint írják, ezen az ülésen pozitív diszkrimináció született, ugyanis egy olyan kisebbségi közösség nyelve lehet ennek a döntésnek a fényében hivatalos Szabadkán, amelyét alapvetően a törvény nem garantálná. Ennek fényében a horvát közösség azt kéri, hogy a fentebb említett településeken a horvát nyelvvel kapcsolatban is így járjanak el, valamint Vajdaság egész területén.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a szabadkai Városi-Képviselő-testület 58 igen és 2 nem szavazattal elfogadta Stevan Bakić szabadkai polgármesternek a Bunyevác Nemzeti Tanács kezdeményezésére beadott javaslatát, amely a bunyevác nyelv hivatalos használatba vételét kezdeményezi Szabadkán. A döntés a szerbiai horvát nemzetiségi képviselők nemtetszését váltotta ki, amelynek hangot is adtak.

Horvát Nemzeti Tanács
horvát
nyelv
hivatalos
Vajdaság
Jasna Vojnić

Most

17:09

Izrael ugyanúgy folytatja

Amerika azt üzente Izraelnek, hogy vigyázzon, mert elveszítheti a nemzetközi támogatást, ha nem enyhít álláspontján a gázai háborúval kapcsolatban.
16:46, Frissítve: 17:28

Nem ad okot aggodalomra a Tisza vízállása

A reggel mért adatok szerint 492 centiméter volt a Tisza vízszintje a hivatalos zentai vízmércénél. Ez nagyjából 150 centiméterrel magasabb az ebben az időszakban átlagosan mért vízállásokhoz képest.
15:56

Mit mond Amerika?

Sürgősen folytatni kell a dinárhasználatot tiltó prištinai rendeletről szóló egyeztetést - közölte az amerikai külügyminisztérium.

Népszerű