Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A horvát nyelv hivatalos használatát kezdeményezik Vajdaságban

2021.03.06
11:48
2021.03.12
09:49
Forrás
subotica.com, hnv.org.rs, Pannon RTV
Kérvénnyel fordult Aleksandar Vučić szerb államfőhöz Jasna Vojnić, a Horvát Nemzeti Tanács elnöke, amelyben azt kéri, hogy vegyék fel a horvát nyelvet a hivatalos nyelvek közé Zomborban, Apatinban és Bácson, továbbá egész Vajdaság területén.

Közleményében egyebek között azt írja, felbátorodva a szabadkai VKT legutóbbi, bunyevác nyelvet érintő döntése kapcsán fogalmazzák meg kérésüket. Mint írják, ezen az ülésen pozitív diszkrimináció született, ugyanis egy olyan kisebbségi közösség nyelve lehet ennek a döntésnek a fényében hivatalos Szabadkán, amelyét alapvetően a törvény nem garantálná. Ennek fényében a horvát közösség azt kéri, hogy a fentebb említett településeken a horvát nyelvvel kapcsolatban is így járjanak el, valamint Vajdaság egész területén.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a szabadkai Városi-Képviselő-testület 58 igen és 2 nem szavazattal elfogadta Stevan Bakić szabadkai polgármesternek a Bunyevác Nemzeti Tanács kezdeményezésére beadott javaslatát, amely a bunyevác nyelv hivatalos használatba vételét kezdeményezi Szabadkán. A döntés a szerbiai horvát nemzetiségi képviselők nemtetszését váltotta ki, amelynek hangot is adtak.

Horvát Nemzeti Tanács
horvát
nyelv
hivatalos
Vajdaság
Jasna Vojnić

Most

18:48, Frissítve: 18:58

Kiderült, mi okozhatta a budapesti kórháztüzet

Tűz ütött ki vasárnap reggel a budapesti Szent Imre kórházban, a lángokat a tűzoltók kora délelőttre eloltották. A tűzben egy ember meghalt. A kórház sürgősségi osztálya átmenetileg nem fogad betegeket.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.