Ugrás a tartalomra

Horvátországi választások - A győztes HDZ megkapja a támogatást a parlamenti többséghez

2020.07.07
16:45
Forrás
MTI
Megkapja a támogatást a parlamenti többséghez a horvát választásokat megnyert Horvát Demokratikus Közösség.

A vasárnapi parlamenti választásokon győztes, de abszolút többséget nem szerzett HDZ-nek a vele eddig is kormánykoalícióban lévő liberális Horvát Néppárt, valamint a Reformisták és a kisebbségi képviselők támogatásának köszönhetően megvan a parlamenti többsége - jelentette be hétfőn Twitter-oldalán Marko Milić kormányszóvivő. A választási eredmények közel 100%-os feldolgozottsága alapján a HDZ a diaszpóra képviselőivel együtt 66 mandátumot szerzett. A kisebbségi képviselők támogatásával együtt a győztes pártnak összesen 76 fős többsége lesz a 151 fős horvát száborban - közölte a szóvivő. Az alkotmány szerint Horvátországban az államfő írja ki a parlamenti választásokat és hívja össze a parlament első plenáris ülését. Továbbá ő bízza meg kormányalakítással is azt a kormányfőjelöltet, aki a legtöbb képviselő bizalmát élvezi.

Horvátország
választások
Horvát Demokratikus Közösség
Andrej Plenković

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.