Ugrás a tartalomra

Huszonöt éve ezen a napon kezdődtek meg Bosznia-Hercegovinában a NATO légicsapásai

2020.08.30
11:51
Forrás
hirado.hu
A szerb katonai erők elleni beavatkozás vezetett a délszláv háborút lezáró daytoni béke aláírásához.

Huszonöt éve, augusztus 30-án kezdődtek meg Bosznia-Hercegovinában a NATO légicsapásai a szerb katonai erők ellen. Ez a katonai beavatkozás vezetett el a boszniai, valamint a délszláv háborút lezáró daytoni béke aláírásához. Az egykori Jugoszlávia legsúlyosabb válsága a szerbek, horvátok és bosnyákok lakta Bosznia-Hercegovinában alakult ki.

1990-ben szabad választásokat tartottak, ennek eredményeként koalíciós kormány jött létre, majd a szerbek képviselői 1991 októberében kivonultak a parlamentből, és 1992 elején kikiáltották saját államukat. A függetlenséget 1992. március 3-án deklarálták.

Időközben a horvátok és a bosnyákok ellentétei is egyre súlyosabbá váltak, a horvátok saját államot hoztak létre.

A három népcsoport ellentétei ezután kezelhetetlenné váltak, nem sokkal később kitört második világháború utáni Európa legsúlyosabb fegyveres konfliktusa.

Az események végül cselekvésre késztették a nemzetközi közösséget. Az ENSZ felhatalmazta a NATO-t, hogy hajtson végre légicsapásokat. A légi hadjáratban 15 ország katonája vett részt.

A beavatkozás komoly szerepet játszott abban, hogy a szemben álló felek végül tárgyalóasztalhoz ültek. A megbeszélések 1995. november 12-én az amerikai Daytonban kezdődtek meg, a mintegy százezer életet követelő háborút pedig még az év december 14-én lezárták.

A boszniai háború két fő felelősének Radovan Karadžićot és Ratko Mladićot tartja a nemzetközi közösség. Karadžićot 2019-ben jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a hágai törvényszék. Mladić 2017-ben első fokon szintén életfogytiglant kapott. Az ő fellebbviteli eljárását egészségi állapotának romlása miatt többször elhalasztották.

légicsapás
bombázás
Bosznia-Hercegovina
délszláv háború
daytoni békeszerződés

Most

15:33

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 15:23

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.
13:59, Frissítve: 14:26

Az amerikai nagykövettel tárgyalt dr. Pásztor Bálint

A vajdasági magyarság helyzetéről és lehetőségeiről is szó esett Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete közös megbeszélésén, Szabadkán.

Népszerű