Ugrás a tartalomra

Huszonöt éve írták alá a daytoni békeszerződést

2020.12.14
18:44
Forrás
Vajdaság MA
A szerződést Warren Christopher akkori amerikai külügyminiszter jelenlétében Slobodan Milošević, Franjo Tuđman és Alija Izetbegović írták alá Párizsban.

Bosznia-Hercegovinát két, nagy önállóságot élvező úgynevezett entitásra osztották: a terület 51 százalékát kitevő, bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra és a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra, valamint a Brčkói Körzetre.

A daytoni szerződés alapján a két entitásnak külön kormánya, parlamentje és alkotmánya is van, és képviseltetik magukat a szövetségi szintű hatalmi intézményekben. Az elmúlt években egyes nemzetközi tisztségviselők és Szarajevó a szerződés reformját sürgetik, mert úgy vélik, a dokumentum sok tekintetben elavult. A boszniai Szerb Köztársaságban azonban úgy vélik, a daytoni szerződés alapvető elemeit tiszteletben kell tartani és alkalmazni kell.

daytoni békeszerződés
évforduló
Bosznia-Hercegovina

Most

13:59, Frissítve: 14:26

Az amerikai nagykövettel tárgyalt dr. Pásztor Bálint

A vajdasági magyarság helyzetéről és lehetőségeiről is szó esett Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete közös megbeszélésén, Szabadkán.

Népszerű