Ugrás a tartalomra

Huszonöt napja tart az orosz-ukrán háború

2022.03.20
07:18
2022.04.30
07:29
Forrás
Szerbiai RTV, hirado.hu
A harcok tovább tartanak. A béketárgyalás folytatása még várat magára.

Mariupol városa az összeomlás szélén áll az orosz-ukrán összecsapások miatt. Hírügynökségi jelentések szerint az orosz támadó csapatok egyre közelebb kerülnek a városközponthoz. Az embereket folyamatosan menekítik a humanitárius folyosókon keresztül. Eközben Törökország találkozót sürget Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenkszkij ukrán elnök között.

10 millió embernek kellett már elhagynia otthonát Ukrajnában az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint, ez az ország lakosságának negyede. Ebbe beletartoznak azok is, akik az országon belül költöztek el a háború miatt. Időközben az ENSZ arról is tájékoztatott, hogy legkevesebb 909 civil meghalt és csaknem 1500 megsebesült a harcokban. Az ukrán illetékesek közleménye szerint egyébként holnap folytatódik a tárgyalás a felek között, ezúttal is online formában. Az elmúlt hetekben ugyanakkor csak apróbb előrelépéseket sikerült elérni a tárgyalásokon, átfogó megállapodás nem született. A háborúval kapcsolatban megszólalt Ferenc pápa is. A katolikus egyházfő értelem nélküli öldöklésről, naponta ismétlődő rombolásról és atrocitásról beszélt, amire nincsen semmilyen igazolás. A háború leállítását sürgette.

Mariupolban orosz bombatámadás ért egy művészeti iskolát, ahová korábban 400-an menekültek a harcok elől, jelentette be vasárnap az ostrom alatt álló azovi-tengeri kikötőváros tanácsa. A tájékoztatás szerint a szombat éjjel végrehajtott művelet romba döntötte az épületet, az áldozatok pontos számát nem tudni, mert sokan, jórészt gyerekek, nők és idősek, a romok alatt rekedtek. Egyébként az elmúlt egy nap során több mint hatezer civilt sikerült evakuálni humanitárius folyosókon keresztül. Az ostromlott Mariupolból 4128, míg Kijevből 1821 ember tudott távozni.

Mariupol polgármestere arról beszélt, hogy a délkelet-ukrajnai kikötővárost továbbra is intenzív tűz alatt tartják az oroszok, a folyamatos bombázások és utcai harcok miatt pedig a lerombolt színház alagsorában rekedt több száz ember mentése is akadozik.

Ukrán hírforrások szerint 300 ezer ember rekedt a városban, miközben az élelmiszer-készletek és orvosi felszerelések elfogytak, Oroszország pedig blokkolja a humanitárius segélyek bejutását Mariupolba.

Az orosz támadások egy kórházat, egy templomot és számtalan lakóházat sújtottak, a helyi tisztviselők becslése szerint a lakóépületek mintegy 80 százaléka megrongálódott vagy megsemmisült.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij vasárnap hajnalban közzétett videóbeszédében leszögezte, az ukránok bebizonyították, hogy tudnak harcolni, ha szükséges. Az ukrán elnök kiemelte, hogy az ukrán nép nagy bátorsággal szállt szembe az országa területére benyomuló, és jelentős erőfölényben lévő orosz csapatokkal.

Az ukrán elnök közölte továbbá, hogy szombaton több mint 6600 embert evakuáltak a humanitárius folyosókon keresztül.

Legalább ötven holttestet emeltek ki a dél-ukrajnai mikolajivi kaszárnya romjai alól. Az épületet szombaton orosz rakétacsapás érte. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint mintegy kétszáz katona aludt a létesítményben, amikor a rakéták becsapódtak. Csaknem hatvan sebesültet szállítottak a környező kórházakba. Olekszandr Szenkevics polgármester szerint a támadást Mikolajiv közvetlen közeléből indították, így nem volt idő riadót fújni. Katasztrofális állapotokról számolt be az orosz csapatok által ostromlott észak-ukrajnai Csernyihiv polgármestere is a hétvégén. Vladiszlav Atrasenko szerint az orosz csapatok válogatás nélkül mérnek lakónegyedekre tüzérségi támadásokat, amelyek civil áldozatokat követelnek. Hangsúlyozta, hogy a városban humanitárius katasztrófa alakult ki, nincs áram, víz, fűtés, a városi infrastruktúra romokban hever.

Az ukrajnai háború elől menekülők közül szombaton 1770 ember, köztük 548 gyermek érkezett Budapestre vonattal, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap a police.hu oldalon. A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek, írta a rendőrség. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 89 ember, köztük 55 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg, fűzték hozzá. A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

Az ukrán katonai vezetés szerint Oroszország csaknem 15 ezer katonát veszített a háború 25 napja alatt, számolt be a BBC. A vezérkar legutóbbi jelentésében az emberveszteségek mellett az orosz támadófegyverzet és műszaki berendezések jelentős veszteségeire is kitért. Állításuk szerint az orosz hadsereg eddig 476 harckocsit, 211 vadászgépet, helikoptert és drónt, valamint 1487 páncélozott járművet veszített.

menekült
haború
Ukrajna
Oroszország

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.