Ugrás a tartalomra

Huszonöt párt és koalíció indul a koszovói előrehozott választásokon

2019.09.18
00:09
2024.03.19
08:48
Forrás
MTI
Húsz párt, négy koalíció és egy független jelölt indul az október 6-i koszovói előrehozott parlamenti választáson - jelentette be a választási bizottság a pristinai sajtó keddi beszámolói szerint.

A 120 tagú pristinai parlament képviselői helyeiért összesen 1060 jelölt verseng. A közvélemény-kutatások szerint egyik pártnak sem lesz meg a kellő többsége a kormányalakításhoz, így koalíciós tárgyalásokra lesz szükség.

Az új kormánytól azt várják, hogy újraindítsa a kapcsolatrendezési tárgyalásokat Szerbiával, amelyek tavaly novemberben álltak le, miután Koszovó százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árura. Belgrád csak akkor hajlandó folytatni a 2013-ban megkezdett tárgyalásokat, ha Pristina eltörli a százszázalékos vámot, a koszovói kormány viszont korábban úgy fogalmazott, a vám mindaddig marad, amíg Szerbia el nem ismeri Koszovó függetlenségét. Ramush Haradinaj bejelentette, hogy ha ismét ő nyeri a választást, esze ágában sem lesz eltörölni a vámot.

Koszovó
választás

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.