Ugrás a tartalomra
EB

Huszonöt párt és koalíció indul a koszovói előrehozott választásokon

2019-09-18
00:09
2019-09-18
00:15
Forrás
MTI
Húsz párt, négy koalíció és egy független jelölt indul az október 6-i koszovói előrehozott parlamenti választáson - jelentette be a választási bizottság a pristinai sajtó keddi beszámolói szerint.

A 120 tagú pristinai parlament képviselői helyeiért összesen 1060 jelölt verseng. A közvélemény-kutatások szerint egyik pártnak sem lesz meg a kellő többsége a kormányalakításhoz, így koalíciós tárgyalásokra lesz szükség.

Az új kormánytól azt várják, hogy újraindítsa a kapcsolatrendezési tárgyalásokat Szerbiával, amelyek tavaly novemberben álltak le, miután Koszovó százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árura. Belgrád csak akkor hajlandó folytatni a 2013-ban megkezdett tárgyalásokat, ha Pristina eltörli a százszázalékos vámot, a koszovói kormány viszont korábban úgy fogalmazott, a vám mindaddig marad, amíg Szerbia el nem ismeri Koszovó függetlenségét. Ramush Haradinaj bejelentette, hogy ha ismét ő nyeri a választást, esze ágában sem lesz eltörölni a vámot.

Koszovó
választás

Most

21:20, Frissítve: 21:39

Sólymos László a Most-Híd új elnöke

Sólymos Lászlót, a Most-Híd korábbi alelnökét választották pártelnöknek a szlovák-magyar vegyespárt mai füleki kongresszusán - jelentette be a párt Facebook profilján.
20:56, Frissítve: 22:05

Irány a világűr!

Közép-európai idő szerint 21 óra 22 perckor lövik ki az Elon Musk által alapított SpaceX űrhajóját a NASA Kennedy Űrközpontból, a floridai Canaveral-ból.
19:37, Frissítve: 20:28

Teljes a káosz Minneapolisban

A hét elején történt rendőri brutalitás miatt utcai zavargások törtek ki. Minnesota állam kormányzója, Tim Waltz a Nemzeti gárda legmagasabb szintű mobilizációját rendelte el.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.