Ugrás a tartalomra

Idén már nem nyílik új csatlakozási fejezet Szerbia számára

2020.12.08
16:01
2021.02.15
15:40
Forrás
Szerbiai RTV
Év vége előtt nem nyitnak meg újabb csatlakozási tárgyalási fejezetet Szerbia és az Európai Unió között. Ennek oka, hogy a tagállamok között nincs egyetértés ezzel kapcsolatban - számolt be róla a szerb közmédia az Európai Unió Tanácsára hivatkozva.

Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban nem szerveznek kormányközi konferenciát Szerbia és az EU számára. Egyetlen csatlakozási fejezet megnyitásával kapcsolatban sincs egyetértés.

Több tagállam értékelése szerint Szerbia továbbra sem ért el eredményeket a jogállamiság terén. Az elvárásokkal ellentétben nem történt meg a második tárgyalási fejezet megnyitása sem, ami a munkavállalók szabad mozgására vonatkozik. Hollandia, Belgium, Dánia, Svédország, Finnország, Németország és Bulgária nem adott zöld utat a fent említett fejezet megnyitására - közölték diplomáciai források. Ez a döntés azt jelenti, hogy Szerbia a csatlakozási tárgyalások megkezdése óta most először nem nyit meg új fejezetet egy év alatt.

Szerbia egyébként 2014 óta összesen 18 fejezetet nyitott meg a 35-ből. 2019-ben két tárgyalási fejezet lett megnyitva, az utolsó tavaly decemberben, ami a tőke szabad mozgására vonatkozott. Jövőre Szerbiának már új módszertan szerint kell tárgyalásokat folytatnia az EU-val. Ennek értelmében a 35 tárgyalási fejezet helyett hat tematikus egységbe csoportosítanák az elvárásokat.

Szerbia stabilizációjáról és uniós csatlakozásáról tartanak videokonferenciát december 17-én - tudta meg a Tanjug. Az ezzel a témával foglalkozó tanácsnak ez lesz a hatodik ülése, amelyen Szerbia előrehaladását vizsgálják az Európai Unió felé vezető úton. Az online találkozón Szerbia és az EU legfelsőbb vezetése vesz majd részt, beleértve Josep Borrellt, az európai külpolitika vezetőjét és Várhelyi Olivér bővítési biztost is. A stabilizációs és bővítési kérdéseken túl külön figyelmet fordítanak majd a csatlakozás új módszertanának, amelyet Szerbiának a jövő évtől kellene alkalmaznia a gyakorlatban.

Európai Unió
csatlakozási fejezet
Szerbia
EU

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.