Ugrás a tartalomra

Igazságos újjáépítési tervre van szükség

2020.06.17
18:37
Forrás
Közlemény
A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén az Európai Tanács június 19-i ülésére készülve megvitatta az Európai Bizottság új javaslatát a 2021-2027 közötti pénzügyi kerettervről és helyreállítási csomagról. A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői azt szeretnék, hogy igazságos uniós újraindítási csomag jöjjön létre; morálisan elfogadhatatlan, hogy a gazdag országok több pénzt kapjanak, mint a szegényebbek.

Szájer József, a Fidesz-KDNP EP delegációjának elnöke írásbeli felszólalásában kiemelte: „ Magyarország igazságos pénzelosztási rendszert akar. A végső döntésnek, érvényesíteni kell az alapszerződés célját, hogy az uniós finanszírozás a kohéziót, a szegényebbek felzárkózását szolgálja. Igazságtalan, ha a szegények és a fegyelmezetten gazdálkodók finanszírozzák meg a gazdagokat és a fegyelmezetleneket. Magyarország egyszer s mindenkorra megtanulta saját példájából, hogy nem szabad eladósítani magunkat a jövő nemzedékek terhére."

Győri Enikő, az EP Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottságának tagjaként hangsúlyozta: „Magyarországot a válság felkészültebben érte, mint az Unió többségét. Az elmúlt években a Fidesz-KDNP vezette kormányok intézkedéseinek köszönhetően kiemelkedő gazdasági teljesítményt értünk el. A 2010-es 11% körüli munkanélküliségi rátát 2019-re 3,4%-ra sikerült csökkenteni, emellett folyamatosan nőtt a foglalkoztatottság, EU-átlag feletti, 5% körüli gazdasági növekedéssel. A válságkezelésben is élen járunk uniós összehasonlításban: a magyar egészségügyi rendszer kiemelkedően teljesített, a kormány jól időzített gazdasági intézkedései a munkahelyek megőrzését célozzák. A források elosztásában nem szabad hátrányosan kezelni azokat a tagállamokat, amelyek eredményesen kezelték a válságot. Mind a többéves pénzügyi keret, mind a helyreállítási alap elosztási kritériumainak tisztességeseknek kell lenniük."

Deutsch Tamás, a Regionális Fejlesztési és a Költségvetési Bizottságok tagja kiemelte: „fontos, hogy az új helyreállítási csomag nem a közös agrárpolitika és a kohéziós politika rovására jöjjön létre, ne vonjon el újabb, Magyarország számára fontos agrár- és felzárkóztatási forrásokat. Ugyanakkor a jelenlegi javaslatok érdemben nem módosítanak – a gazdasági kilábaláshoz hosszú távon szintén segítséget nyújtó – 2021-2027 közötti költségvetésre vonatkozó februári javaslaton. Így az továbbra is igazságtalan pénzelosztást jelentene. Hazánk egy fair, igazságos megoldást támogat."

Fidesz-KDNP
Európai Unió

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.