Ugrás a tartalomra
Európai Parlament

Infrastrukturális fejlesztésekkel a bővítéspolitika sikeréért

2021-01-19
14:34
Forrás
Közlemény
,,A transzeurópai közlekedési hálózatok (TEN-T) Európa fő gazdasági ütőerei, ezért tovább kell őket fejleszteni, fentarthatóbbá és intelligensebbé téve őket” - hívta fel a figyelmet felszólalásában Deli Andor fideszes EP-képviselő, a TEN-T hálózatok

Könnyen elfeledjük az utak és vasutak építésének, fejlesztésének, vagyis a TENT-T útvonalak relevanciáját az európai integrációban és együttműködésben, valamint szerepüket abban, hogy az Európai Unió a világ legsikeresebb békeprojektjévé vált. Ezért szükséges a TEN-T hálózatokat az Unió külső határain túl is kiterjeszteni, különösképpen a nyugat-balkáni térség irányába. A TEN-T rendelet felülvizsgálatát arra kell használnunk, hogy megvalósuljon a tagjelölt országok, Szerbia, Montenegró vagy Észak-Macedónia jelentősebb bevonása, például megbízott helyi koordinátorok kinevezésével - mondta el a vajdasági politikus. 
 
A sikeresen működő ún. berlini folyamat keretein belül már megtörtént a TEN-T hálózat térképeinek kiterjesztése a Nyugat-Balkánra, tavaly pedig a Nyugat-Balkáni Közlekedési Közösség is megkezdte munkáját, továbbá az Európai Bizottság is elfogadta célirányos befektetési tervét a régió számára. Viszont, nagyobb összhangot kell teremteni a különböző politikai eszközök között. A TEN-T rendelet, mint a téma fő jogszabálykeretének felülvizsgálata, jó alkalom lesz arra, hogy létrehozzuk a kapcsolódási pontokat - tette hozzá Deli Andor. 
 
Háttér: A transzeurópai közlekedési hálózatok (TEN-T) létrehozásának célja a jobb és fenntarthatóbb összekötöttség biztosítása az Unió egyes tagállamai és régió között. A TEN-T hálózatok tartalmazzák az Unió fő közúti, vasúti és folyami útvonalait és azok fejlesztési terveit, melyekhez az Európai Unió külön pénzügyi eszközöket rendel. A kiterjesztett TEN-T hálózatok egyes Unión kívüli területeket is lefednek, úgy mint a Nyugat-Balkán. A TEN-T rendelet felülvizsgálata idén esedékes, amelyhez az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottsága saját kezdeményezésű jelentéssel járul hozzá.
 

Deli Andor
Európai Unió

Most

17:10, Frissítve: 17:23

Megkapta az oltást Áder János

A magyar köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül és kínai vakcinát ajánlott fel neki.
16:00, Frissítve: 17:43

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.