Ugrás a tartalomra

Integrációs tárgyalások Brüsszelben

2022.01.25
17:30
2022.01.25
18:20
Forrás
Pannon RTV
Josep Borellel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselőjével, Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Várhelyi Olivér uniós bővítési biztossal is tárgyalt Ana Brnabić keddi brüsszeli látogatása alkalmával.

A sikeres szerbiai népszavazással nagy lépést tett Szerbia az európai integráció irányába, de ezzel nincs vége a küzdelemnek, Belgrád folytatja a reformokat a legfontosabb területeken, vagyis a jogállamiság, a közigazgatás, a gazdaság és környezetvédelem területén – jelentette ki Ana Brnabić szerb miniszterelnök Brüsszelben, ahol több uniós politikussal is tárgyalt, és részt vett az Európai Unió és Szerbia közötti stabilizációs és társulási tanács ülésén vett részt.

Az uniós politikusokkal tartott közös sajtótájékoztatón Ana Brnabić kiemelte, a január 16-i népszavazás sikeres volt, és a voksolók többsége a jogállamiság, a független bíróságok és az önálló ügyészségek mellett állt ki. „Ugyanilyen szellemben és ugyanilyen lelkesedéssel folytatjuk a munkát, és úgy gondolom, hogy megmutattuk, sokra vagyunk képesek, és hogy megállás nélkül dolgoznunk kell ezen tovább. Folytatjuk a közigazgatás reformját, azokat a reformokat, amelyek megerősítik a piacgazdaságot Szerbiában, általánosan a gazdaságunkat, de azokat a reformokat is, amelyek a zöld kérdésekre vonatkoznak.”

Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos fontosnak nevezte a keddi találkozót, mert azt mutatja, hogy az Európai Unió támogatja Szerbia és az egész Nyugat-Balkán integrációját. Kiemelte, a számos megtárgyalt kérdés közül a legfontosabb az volt, hogy hogyan tudnak a Belgrád és Brüsszel közötti kapcsolatok tovább fejlődni. „Kéz a kézben dolgozunk, és úgy gondolom, hogy egyértelmű elköteleződést hallottunk a szerb miniszterelnöktől a munka folytatását illetően, és ez megnyugtat engem. Természetesen tudjuk, hogy Szerbiában választások lesznek, nagyon fontos, hogy szabad és tisztességes választások legyenek, hogy inkluzív választások legyenek, és hogy mindenki részt vegyen a választásokon, hogy Szerbia a választások után nagyon hamar továbbléphessen, és a tervezettnél akár gyorsabban is eredményeket mutathasson fel.”

Brnabić kiemelte, Szerbia GDP-je 2021-ben 7,5 százalékos növekedést ért el. Hozzátette, a külföldi direkt befektetések tavaly 3,9 milliárd eurót tettek ki. Ez azt mutatja, hogy Szerbia stabil ország. A miniszterelnök aláhúzta, ezeknek a befektetéseknek több mint 60 százaléka uniós tagországból érkezett. Úgy tűnik, soha ilyen gyorsan nem haladtunk az EU felé - véli a szerb miniszterelnök.

Az Európai Unió és Szerbia között eddig 22 csatlakozási fejezet nyílt meg, és kettő ideiglenesen le is zárult. Minden brüsszeli találkozás alkalmával elhangzanak újabb ígéretek arra vonatkozóan, hogy mikor válhat Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává, de a törekvések ellenére ennek a célnak az elérése egyre távolabbra kerül, ugyanis újabbnál újabb feltételekkel találja magát szembe Belgrád. A legtöbbször 2025-ös csatlakozási dátumot emlegettek, ezúttal viszont nem hangzott el céldátum.

Európai Unió
uniós csatlakozás
Ana Brnabić
Szerbia
Várhelyi Olivér
Josep Borrell

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.