Ugrás a tartalomra

Iratokat kérnek be Mike Pompeótól

2019.09.28
15:21
2024.03.19
08:48
Forrás
BBC
Újabb fordulatot vett a Donald Trump amerikai elnök felmentésére irányuló alkotmányos vádeljárás. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kapott idézést.

A BBC információi szerint a politikusnak egy hete van arra, hogy fontos dokumentumokat adjon át a vizsgálóbizottságnak. Ukrajnai tárgyalásokról szóló iratokat kell rendelkezésre bocsátania.

Nancy Pelosi, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának demokrata párti elnökének javaslatára indították el az eljárást. Azt vizsgálják, hogy az USA első embere gyakorolt-e politikai nyomást az ukrán államfőre. Nem hivatalos információk szerint Joe Biden és fia ukrán üzletemberektől kaptak pénzeket. Egyes értesülések szerint ennek kivizsgálására kérte Donald Trump ukrán kollégáját.

Az eljárásban azt vizsgálják, hogy az USA első embere megkérte-e Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt arra, hogy nyomozzon a demokrata elnökjelölt-aspiráns Joe Biden után. A feltevést Zelenszkij és Trump is tagadták.

Donald Trump, elnök, Amerikai Egyesült Államok: „Nem történt nyomásgyakorlás, egyáltalán nem. Hangosan és érthetően mondta ő is az újságíróknak. Amit ezek az emberek, amit a demokraták tesznek az országgal, az szégyenletes. Nem lenne szabad megengedni. Meg kellene állítani. Jogi útra lehetne terelni az ügyet.” 

Az illetékesek szerint a nyilvánosságra hozott telefonbeszélgetések átiratából kiderült, hogy Amerika vezetője nem követett el törvénysértést. A vádeljárás egyébként az első lépés. A képviselőház illetékes bizottsága egy körültekintő vizsgálatot követően dönt arról, hogy van-e jogi alapja a vádaknak. Ezután a képviselőház szavaz a fent említett visszahívás elindításáról. Ezután pedig az utolsó lépésként a szenátus dönt a mindenkori elnök eltávolításáról, de ehhez kétharmados többség szükséges.

Az ún. „impeachment”, vagyis visszahívási vagy vádemelési eljárás során eddig egyetlen amerikai elnököt sem távolítottak el hivatalából. Bill Clinton és Andrew Johnson korábbi államfők ellen elindították a folyamatot, de ők hivatalban maradhattak, mivel a szenátus nem szavazta meg eltávolításukat. Richard Nixon pedig lemondott mielőtt dönthettek volta arról, hogy távoznia kell-e hivatalából.

Mike Pompeo
Donald Trump
Volodimir Zelenszkij
vádeljárás
impeachment
amerikai

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.