Ugrás a tartalomra
Pixabay/MIH83

Itt az együttműködés és előrehaladás ideje

2022.06.22
18:53
Forrás
Közlemény
A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye.

Az Európai Parlament a mai plenáris ülésén az Európai Tanács nyugat-balkáni vezetőkkel való június 23-i ülésének előkészítéséről, valamint Ukrajna, a Moldovai Köztársaság és Georgia tagjelölti státuszáról vitázott. Gál Kinga, Bocskor Andrea és Deli Andor, a Fidesz EP-képviselői hangsúlyozták: támogatjuk Ukrajna, Moldova és Georgia tagjelölti státuszát, továbbá a nyugat-balkáni országok európai integrációjának felgyorsítása mellett állunk.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke hangsúlyozta: "Az országok tagjelöltségét azonos értékek és feltételek mellett kell mérlegelni, ezért Ukrajna és Moldova mellett Georgia és Bosznia-Hercegovina számára is egy ütemben kell biztosítani a tagjelöltséget. Természetesen minden ország eleget kell, hogy tegyen a csatlakozási feltételeknek, csak így tud az EU hiteles maradni. Az Unió szavahihetősége múlik a nyugat-balkáni országok csatlakozási folyamatának felgyorsításán, a bővítésnek új lendületet kell adni. A jelenlegi geopolitikai helyzetben különösen fontos, az Unió alapvető érdeke a térség biztonsága és stabilitása. Ehhez szükséges Szerbia és Montenegró esetében a csatlakozási tárgyalások előrelendítése, Észak-Macedóniával és Albániával a tárgyalások megindítása, Koszovónak pedig vízummentességet kell biztosítani. A bővítés támogatásában eljött az együttműködés és előrehaladás ideje!"

Deli Andor kiemelte: „Remélem, Ukrajna tagjelöltsége nem egy hasonlóan üres ígéretet takar, mint amit a Nyugat-Balkán országai már megtapasztalhattak az elmúlt bő egy évtizedben. A bővítési folyamatot fel kell gyorsítani. A bővítési fáradtság egy olyan luxus, amit ebben a helyzetben az EU nem engedhet meg magának.”

Bocskor Andrea aláhúzta: „Bízom abban, hogy Európai Tanácsban pozitív döntés születik, amely elősegítheti a háború sújtotta Ukrajnában a békefolyamatot, a tagjelölti státusz kritériumainak megvalósulását, beleértve a koppenhágai kritériumokat, ami egyben biztosítékot jelenthet a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak garantálására is.”

Fidesz
Európai Parlament
EP
Gál Kinga
Deli Andor
Bocskor Andrea

Most

18:30, Frissítve: 20:50

20 éves a Topolyai Múzeum

Az intézmény régészeti, helytörténeti, képzőművészeti tárlatoknak ad helyet, lehetőséget biztosít a korszerű tudományos kutatásokhoz, valamint számos programot szerveznek, amelyek minden korosztályt megszólítanak.
17:11

Ukrajna érvénytelennek tekinti a népszavazásokat

Ukrajna érvénytelennek tekinti a megszállt területeken az Oroszországhoz történő csatlakozásról szóló népszavazásokat, és továbbra is folytatja a megszállt területek felszabadítására vonatkozó erőfeszítéseit – közölte a kijevi külügyminisztérium.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.