Ugrás a tartalomra

Ivanić, Dodik, Nikolić és Vučić a hágai per újratárgyalására vonatkozó kérvényről (videó)

2017.02.22
16:15
Felülvizsgáltatná a Szerbia által elkövetett háborús bűncselekményekre vonatkozó ítéletet Bakir Izetbegović Bosznia-Hercegovina elnökségének tagja - ez az előzménye annak, hogy ma négyes találkozót szerveztek Szerbia és Bosznia-Hercegovina vezetői Belgrádban
Felülvizsgáltatná a Szerbia által elkövetett háborús bűncselekményekre vonatkozó ítéletet Bakir Izetbegović Bosznia-Hercegovina elnökségének tagja - ez az előzménye annak, hogy ma négyes találkozót szerveztek Szerbia és Bosznia-Hercegovina vezetői Belgrádban. Amennyiben ilyen jellegű indítvány érkezne a hágai Nemzetközi Bírósághoz, az visszavethetné Szerbia és Bosznia közös gazdasági és infrastrukturális projektjeinek magvalósítását. Mladen Ivanić, Bosznia-Hercegovina államelnökségének soros vezetője és Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke Belgrádban tárgyalt Szerbia állam- és kormányfőjével. A békepalotában fogadta Tomislav Nikolić és Aleksandar Vučić a boszniai politikusokat annak érdekében, hogy egységes álláspontot alakítsanak ki Bakir Izetbegović indítványával kapcsolatban. A hágai Nemzetközi Bíróság 2007. február 26-án mentette fel a srebrenicai népirtásban való kollektív bűnösség felelőssége alól Szerbiát. Ezt az ítéletet támadná Bosznia-Hercegovina elnökségének tagja. Tomislav Nikolić szerint nem a szerb közösség tehet a lépésről. „A Boszniai Szerb Köztársaságnak, a szerbeknek egyetlen cselekedete sem volt, ami destabilizálta volna Bosznia-Hercegovinát, a belső viszonyokat vagy megrontotta volna a kapcsolatokat.” Aleksandar Vučić szerb kormányfő kiemelte, Szerbia semmilyen nyomást nem fejtett ki olyan döntések meghozatala kapcsán, amelyek a Boszniában élő szerbeket érintik. „22 év telt el a daytoni szerződés óta. Sokan a múltban élnek még, és a múltból akarnak élni. Sokaknak nagyon szűk a jövőképe. Szerencsére, ez a helyzet nem áll fenn Szerbiában.”



Milorad Dodik már korábban is jelezte, a boszniai szerbek nem támogatnak egyetlen olyan indítványt sem, amely Szerbiát támadja. Szerinte Izetbegović engedély nélküli magánakciója a Boszniai Szerb Köztársaság megdöntésére irányul. „Ez arról beszél, hogy ez a megbékélés és a bizalom csődje Bosznia-Hercegovinában. Egyértelmű, hogy ezt nehéz kiépíteni. Sikertelenek a nemzetközi közösség erőfeszítései annak érdekében, hogy bizalom alakuljon ki, amit most ezzel kioltottak.” A minisztertanács szerb tagja, Mladen Ivanić már kapcsolatba lépett a hágai Nemzetközi Bírósággal és jelezte, hogy Izetbegović beadványa nem az állam hivatalos intézményének véleménye. „Az elkövetkező időszakban, mivel a törvénytelen panasz beadásra kerül, napi kapcsolatban leszünk, szó szerint napi kapcsolatban leszünk, és követjük a helyzetet és megtesszük a megfelelő politikai intézkedéseket.” A Nemzetközi Bíróság tíz éve felmentette a boszniai Srebrenicában véghezvitt népirtásban való kollektív bűnösség felelőssége alól Szerbiát. Az újratárgyalásra vonatkozó kérvény beadásának tíz éves határideje február 26-án jár le. Az 1992-1995-ös boszniai háborúban több mint százezren vesztették életüket. A legfrissebb népszámlálási adatok szerint a 3,5 milliós ország lakosságának a fele bosnyák, 30 százaléka szerb, 15 százaléka pedig horvát nemzetiségű.
per
Hága
Dodik

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.