Ugrás a tartalomra

Ivica Dačić reagált a horvát tiltakozó jegyzékre

2018.01.28
17:30
2024.03.19
08:52
Forrás
Szerbiai RTV
Tiltakozó jegyzéket küldött a horvát külügyminisztérium Szerbia zágrábi nagykövetségének, amelyben elégedetlenségüknek adnak hangot Ivica Dačić az ENSZ székhelyén mondott beszéde miatt.

Tátott szájjal állok az ilyen képmutatás és arcátlanság előtt - fogalmazott Ivica Dačić a horvát tiltakozó jegyzékre reagálva. A szerb külügyminiszter elmondta, az ENSZ New York-i székhelyén felállított, Jasenovaccal kapcsolatos kiállítást Horvátországnak kellene szerveznie, nem pedig Szerbiának, tehát ő a beszédében sem hamis tényeket, sem hamis adatokat nem közölt. „Csak annyit mondtam, hogy a jasenovaci volt az egyetlen olyan tábor Európában, amely nem a hitleri Németország uralma alatt működött, hanem az usztasák irányítása alatt, és az embereket ott a legkegyetlenebb módon gyilkolták meg” – magyarázta Dačić. Mivel ők táviraton keresztül juttatták el a tiltakozó jegyzéket, én ajánlott levélben fogom elküldeni nekik annak a 20 ezer gyereknek a nevét, akik a jasenovaci és a többi haláltáborban hunytak el; az ő emlékük előtt tisztelegve is hallgatniuk kellene - tette hozzá. 

Ivica Dačić, külügyminiszter, Szerbia: „Elmondtam, hogy ezt a kiállítást nem Horvátország ellen hoztuk létre, sem senki más ellen, csak a bűnösök ellen, és azok ellen, akik igazolják a bűnösöket, védik őket, lekicsinyítik a tettüket, relativizálják őket. Ahogy Plenković mondta: soha többet! Ha azt szeretnénk, hogy soha többé ne forduljon elő ilyesmi, akkor mindannyiunknak részt kellene vennünk az ilyen bűncselekményekre történő megemlékezéseken. Emiatt vagyok ennyire megdöbbenve az ilyen tiltakozó jegyzékeken. Gyakorlatilag nem tudom elképzelni, hogy van még, aki haragszik, és még nekünk kell elnézést kérnünk, amiért kiállítást szerveztünk arról, hogy hogyan végeztek ki minket és hogyan öltek meg minket. Ez már tényleg a képmutatás és a pofátlanság csúcsa. Ha ez a kapcsolatunk megromlásához vezet, készen állok minden következményt vállalni.”

Ivica Dačić
Horvátország
tiltakozó jegyzék

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.