Ugrás a tartalomra

Izraelben parlamenti választást tartanak

2019.04.09
08:56
2024.03.19
08:45
Forrás
hirado.hu, Szerbiai RTV, mandiner.hu
A szavazók a miniszterelnök személyéről is döntenek. Ez pedig meghatározhatja, hogy a béke továbbra is csak álom marad-e a Közel-Keleten, vagy lehetséges valósággá válik - írja a New York-i Quartz.

Szakértők úgy látják, Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Likud színeiben jó úton halad az ötödik választási győzelméhez, azonban egy centrista-liberális új erő, a Kék és Fehér szövetség is az élre tört. Közöttük dőlhet majd el, ki vezetheti tovább Izraelt. Izrael az ellenőrzése alá vonná a zsidó telepeket Ciszjordániában – ígérte Benjamin Netanjahu arra az esetre, ha a mai választások után is ő marad a miniszterelnök. Egyesek szerint ezzel megszűnne a béke esélye a térségben.

Izraelben egyszerű listás választást tartanak, alapesetben négyévente. A küszöb alacsony, csak 3,25 százalék, emiatt számos kisebb párt is tagja a 120 tagú Kneszetnek, az izraeli parlamentnek, a nagyobb pártok pedig gyakran kénytelenek velük koalíciót kötni.

Izrael

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.