Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Izraelben parlamenti választást tartanak

2019-04-09
08:56
Forrás
hirado.hu, Szerbiai RTV, mandiner.hu
A szavazók a miniszterelnök személyéről is döntenek. Ez pedig meghatározhatja, hogy a béke továbbra is csak álom marad-e a Közel-Keleten, vagy lehetséges valósággá válik - írja a New York-i Quartz.

Szakértők úgy látják, Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Likud színeiben jó úton halad az ötödik választási győzelméhez, azonban egy centrista-liberális új erő, a Kék és Fehér szövetség is az élre tört. Közöttük dőlhet majd el, ki vezetheti tovább Izraelt. Izrael az ellenőrzése alá vonná a zsidó telepeket Ciszjordániában – ígérte Benjamin Netanjahu arra az esetre, ha a mai választások után is ő marad a miniszterelnök. Egyesek szerint ezzel megszűnne a béke esélye a térségben.

Izraelben egyszerű listás választást tartanak, alapesetben négyévente. A küszöb alacsony, csak 3,25 százalék, emiatt számos kisebb párt is tagja a 120 tagú Kneszetnek, az izraeli parlamentnek, a nagyobb pártok pedig gyakran kénytelenek velük koalíciót kötni.

izrael
parlamenti választás

Most

00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.
23:02, Frissítve: 23:14

Nem drágul a földgáz

Szerbia polgárainak egy része megnyugodhatott, mivel az illetékesek bejelentették, hogy ebben a fűtési idényben nem drágul a földgáz. Stábunk annak járt utána, hogy hogyan látják ezt a szabadkaiak.
20:33, Frissítve: 20:39

Gyásznapot rendelt el Szlovákia

A szerdán Nyitragerencsér közelében történt buszbalesetben 12 személy vesztette életét. A szlovák kormány a csütörtökön megtartott rendkívüli ülésén péntekre rendelte el a gyásznapot.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.