Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Izraelben parlamenti választást tartanak

2019-04-09
08:56
Forrás
hirado.hu, Szerbiai RTV, mandiner.hu
A szavazók a miniszterelnök személyéről is döntenek. Ez pedig meghatározhatja, hogy a béke továbbra is csak álom marad-e a Közel-Keleten, vagy lehetséges valósággá válik - írja a New York-i Quartz.

Szakértők úgy látják, Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Likud színeiben jó úton halad az ötödik választási győzelméhez, azonban egy centrista-liberális új erő, a Kék és Fehér szövetség is az élre tört. Közöttük dőlhet majd el, ki vezetheti tovább Izraelt. Izrael az ellenőrzése alá vonná a zsidó telepeket Ciszjordániában – ígérte Benjamin Netanjahu arra az esetre, ha a mai választások után is ő marad a miniszterelnök. Egyesek szerint ezzel megszűnne a béke esélye a térségben.

Izraelben egyszerű listás választást tartanak, alapesetben négyévente. A küszöb alacsony, csak 3,25 százalék, emiatt számos kisebb párt is tagja a 120 tagú Kneszetnek, az izraeli parlamentnek, a nagyobb pártok pedig gyakran kénytelenek velük koalíciót kötni.

izrael
parlamenti választás

Most

18:26, Frissítve: 18:45

Szamárverseny 37-ik alkalommal Királyhalmon

Idén 37. alkalommal tartják meg a Szamárversenyt Királyhalmon. A szamaragolás és a fogathajtás mellett kerékpárverseny, szamárkvíz, tombola, este pedig koncertek várják az érdeklődőket.
17:47, Frissítve: 17:56

A szerbiai részeg sofőrök toplistája

Megjelentette a hullarészegen vezetők toplistáját a szerbiai Belügyminisztérium. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: az idei rekordernek 4,23 ezrelék alkoholt találtak a szervezetében.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.