Ugrás a tartalomra
Tanjug/Nebojsa Tejic

Janša: Az EU-bővítés számos kihívásra megoldást jelenthet

2021.07.01
22:25
Forrás
MTI
A szlovén miniszterelnök Ljubljanában csütörtökön abból az alkalomból tartott beszédet, hogy július elsejétől hat hónapon át Szlovénia az Európai Unió Tanácsának soros elnöke.

Az Európai Unió bővítésére Szlovénia számos kihívásra megoldást jelentő eszközként tekint - jelentette ki Janez Janša. Arra figyelmeztetett, amennyiben az EU sokáig késlekedik a bővítéssel, más veszi át a helyét a térségben. Reményét fejezte ki, hogy a tagjelölt országok EU-integrációs előrehaladását illetően egyetértés lesz a tagállamok között.

Az elnökségi program szerint Szlovénia továbbá egy egységes és szabad Európai Unió megőrzésére törekszik, amely védi a külső határait, egyértelmű különbséget tesz a legális és az illegális migráció között, és amely békében él szomszédjaival és más földrészekkel egyaránt.

Emlékeztetett, az Európai Unió 27, különböző történelmi háttérrel és kultúrával rendelkező tagországot számlál, ugyanakkor nem minden ország élhetett évszázadokon át jólétben és demokráciában. Azt mondta, az EU soha nem lesz olvasztótégely, amelyben minden tagország azonosan gondolkodik.

Janez Janša
Szlovénia

Most

15:43, Frissítve: 15:49

Szigorít Görögország

Újabb szigorításokat vezettek be Görögországban, mert az elmúlt héten tovább növekedett a koronavírus-fertőzöttek száma az országban.

Népszerű