Ugrás a tartalomra

Január elsején emelik a nyugdíjakat Szerbiában

2019.09.05
10:35
2019.09.05
16:02
Forrás
Pannon RTV
Siniša Mali pénzügyminiszter egyelőre arról nem nyilatkozott, mekkora lesz a növelés. Elmondta még, hogy év végéig minden nyugdíjas megkapja az 5 ezer dináros egyszeri támogatást.

Január elsején emelik a nyugdíjakat Szerbiában - erősítette meg a hírt Siniša Mali pénzügyminiszter a szerb közszolgálati televízió egyik műsorában. Elmondta azt is, hogy az év végéig minden nyugdíjas megkapja az 5 ezer dináros egyszeri támogatást, valamint beszámolt arról is, hogy néhány hónapon belül az állami szektorban is fizetésemelésekre lehet számítani.

Azt egyenlőre nem lehet tudni pontosan, mekkora lesz a növelés, de januártól egész biztosan nagyobbak lesznek majd a nyugdíjak – mondta el Siniša Mali szerb pénzügyminiszter. A nyugdíjasok az év végéig 5000 dináros egyszeri támogatásban is részesülnek.

„Az év végéig a nyugdíjasok megkapják az egyszeri támogatást, január elsejétől pedig növeljük a nyugdíjakat. Az év végéig az állami szektorokban is fizetésemelések lesznek. Szeptember közepéig, a következő tíz napban megnézzük mi a helyzet az országos büdzsével és akkor pontosan tudni fogjuk hány százalékos növelés lesz. Ez az én üzenetem a polgároknak, optimisták vagyunk, vannak kihívások, a német és más nyugati országok gazdasági növekedése lelassult, de másfelől a mi büdzsénket illetően olyan helyzetben vagyunk, hogy a 2014-es gazdasági reformoknak köszönhetően jogunk van arra, hogy az eredményeket visszaadjuk a polgároknak.”

Az állami szektorban még az év vége előtt, pontosabban decembertől lehet számítani fizetésemelésekre – hangsúlyozta Siniša Mali. Hozzátette: „Azt akarjuk, hogy a polgárok életszínvonala a lehető leghamarabb olyan szintre kerüljön, amelyre egyszerűen szükség van. A decemberi fizetésemeléseknek köszönhetően a szerbiai átlagkereset meghaladja majd az 500 eurót. Ezt ígértük és ezt is valósítjuk meg. Néhány évvel ezelőtt a 318, 320 euróról indultunk. Tehát lassan, de biztosan haladunk az életszínvonal javításának irányába stabil pénzügyi folyamatok révén, a makrogazdasági stabilitás veszélyeztetése nélkül.”

A szerb pénzügyminiszter arról is beszámolt, hogy Szerbia tavaly 107 projekt által több, mint 5,8 milliárd eurót vonzott be külföldi befektetőktől, elsősorban a feldolgozóipar területén. Elmondása szerint az idei év első hat hónapjában 1,9 milliárd euró közvetlen külföldi befektetés volt az országban, azaz 30 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Siniša Mali
nyugdíj- és béremelés
nyugdíj

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű