Ugrás a tartalomra
Fotó: MTI

Járóka Lívia: Az uniós csatlakozás Szerbia jövőbeli fejlődésének záloga

2019-03-27
22:42
Forrás
Közlemény
Járóka Lívia ma vendégül látta a 10. Európai Parlament és az EU-Szerbia stabilizációs és társulási parlamenti bizottság ülésére érkező szerb delegációt egy munkaebédre.

Az Európai Parlament nyugat-balkáni régióért felelős alelnöke nyitóbeszédében elismerte a szerb kormány uniós csatlakozás iránti elkötelezettségét  és kiemelte, hogy az Európai Parlament mindig kiemelt figyelmet fordított a Szerbiával, mint az egyik élen járó tagjelölt országgal fenntartott kapcsolataira. Járóka biztosította a résztvevőket, hogy az Európai Parlament továbbra is támogatja az EU bővítési politikáját, és meggyőződése, hogy az EU-hoz való csatlakozás Szerbia jövőbeli fejlődésének és jólétének záloga. A jelenlegi politikailag feszült időszakra való tekintettel a fideszes politikus arra ösztönözte a feleket, hogy tárgyalások útján oldják meg a nézeteltéréseket.

Járóka a beszéde végén kiemelte, hogy a társadalmi élet peremére szorult roma gyermekek egyre nagyobb mértékben vesznek részt a kötelező oktatásban, ami elismerésre méltó. „A nem roma szomszédaikkal összehasonlítva azonban a romák kétszer olyan magas munkanélküliségi ráta, szükséges esetén kevésbé valószínű, hogy orvoshoz fordulnak, és sokkal nagyobb arányban vannak kitéve éhezésnek. Őszintén üdvözlöm a romák társadalmi befogadására vonatkozó 2016–2025-ös stratégiát és cselekvési tervet Szerbiában, és sürgetem az egyértelmű célok és mutatók meghatározását az új stratégia végrehajtásának nyomon követésére” - mondta az EP alelnöke.
 
Járóka Lívia EP-képviselő rendkívül elkötelezett a romák életének javítása és társadalmi és gazdasági felzárkóztatása iránt. Ennek bizonyítékaként jövő szerdán délután egy órától az Európai Parlamentben konferenciát szervez ebben a témában, amely részeként megvitatják a nyugat-balkáni romák helyzetét is.

Járóka Lívia
Szerbia
EU
csatlakozás

Most

19:58

Elhunyt Nikola Hajdin szerb akadémikus

Tagja és elnöke volt a Szerb Művészeti és Tudományos Akadémiának. 1923-ban született a horvátországi Vrbovskoban, a Belgrádi Egyetemen végezte felsőfokú tanulmányait építészeti szakon.
17:19

Útnak indul a Tanyaszínház

Y-elágazás a címe a Tanyaszínház idei produkciójának, amely a mai huszonévesek problémáit járja körül. Az idei tájolás Kishegyesen kezdődik, ma este 21 órától.
15:58, Frissítve: 17:59

Pénteken Voždovac-TSC

A TSC labdarúgói idegenben a Voždovac ellen kezdik meg szuperligás szereplésüket. A mérkőzést pénteken 20 órától játsszák műfüves pályán. A vendéglátó stadionja egy bevásárlóközpont tetején van.

Népszerű

Horgosi lány lett az idei Strandszépe

A zsűri értékelése alapján Szabó Noémi tehette fejére az idei Magyar Szó Strandszépe koronáját. Ő képviseli majd Vajdaságot a magyarországi Magyarok Szépe szépségversenyen.

Újabb rekordot döntött a dinár

Újabb rekordot döntött a dinár euróhoz viszonyított árfolyama. A ma jegyzett adatok szerint egy euró 117,7365 dinárt ér - tájékoztat a Szerbiai Nemzeti Bank.