Ugrás a tartalomra
Tanjug/Szerb Kormány/Slobodan Miljevic

A jasenovaci áldozatokra emlékeztek

2019.05.05
15:22
2019.05.05
18:36
Forrás
Tanjug
Az egykori Független Horvát Állam területén működő haláltábort 1942-ben hozták létre és a második világháború végéig működött. A táborban szerbeket, romákat és zsidókat végeztek ki tömegesen.

A jasenovaci áldozatokra emlékeztek vasárnap a boszniai Donja Gradina településen. Az egykori Független Horvát Állam területén működő haláltábort 1942-ben hozták létre és a második világháború végéig működött. Ez alatt az idő alatt a táborban szerbeket, romákat és zsidókat végeztek ki tömegesen.

A megemlékezésen Ana Brnabić is részt vett. A szerb miniszterelnök elmondta, tartozunk az ártatlan áldozatoknak azzal, hogy az emberekkel megismertetjük az itt elkövetett szörnyűségeket. Ana Brnabić kiemelte: a szerb állam jelentős forrásokat biztosít a Donja Gradinán lévő emlékközpont felújítására.

FoNet/Szerb Kormány/Slobodan Miljević

Fotó: FoNet/Szerb Kormány/Slobodan Miljević

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Mindannyiunk részvétele itt, évről évre és örökké a kötelességünk, a mi felelősségünk, a mi fogadalmunk a jövőre nézve. A jövőért, amelyben értékelni tudjuk az életet és a szabadságot, a szeretetünket a haza iránt, de a szeretetünket és a tiszteletünket más emberi lények iránt, vallástól, nemzetiségtől és minden különbségünktől függetlenül. A mi részvételünk szükséges és azt bizonyítja, hogy soha nem fogjuk elfelejteni a nehéz, elképzelhetetlenül szörnyű időket, amelyeken a mi népünk átment és amiket átélt.”

Jasenovac
haláltábor

Most

22:16

75 éves a Hét Nap

75 éves a vajdasági magyarság hetilapja, a Hét Nap. Az 1946-ban alapított újság még mindig fontos az itt élők számára. Pillantsunk most egy kicsit bele a Hét Nap múltjába és jelenébe.
19:00, Frissítve: 19:25

Biztonságosan két keréken

Közlekedésbiztonsági képzésen vettek részt a szabadkai Kizúr István Általános Iskola diákjai. Az Európai Mobilitási Hét keretein belül a tanulók a kerékpározás szabályait sajátították el.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.