Ugrás a tartalomra

A jasenovaci áldozatokra emlékeztek

2019.05.05
15:22
2024.03.19
08:46
Forrás
Tanjug
Az egykori Független Horvát Állam területén működő haláltábort 1942-ben hozták létre és a második világháború végéig működött. A táborban szerbeket, romákat és zsidókat végeztek ki tömegesen.

A jasenovaci áldozatokra emlékeztek vasárnap a boszniai Donja Gradina településen. Az egykori Független Horvát Állam területén működő haláltábort 1942-ben hozták létre és a második világháború végéig működött. Ez alatt az idő alatt a táborban szerbeket, romákat és zsidókat végeztek ki tömegesen.

A megemlékezésen Ana Brnabić is részt vett. A szerb miniszterelnök elmondta, tartozunk az ártatlan áldozatoknak azzal, hogy az emberekkel megismertetjük az itt elkövetett szörnyűségeket. Ana Brnabić kiemelte: a szerb állam jelentős forrásokat biztosít a Donja Gradinán lévő emlékközpont felújítására.

Fotó: FoNet/Szerb Kormány/Slobodan Miljević

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Mindannyiunk részvétele itt, évről évre és örökké a kötelességünk, a mi felelősségünk, a mi fogadalmunk a jövőre nézve. A jövőért, amelyben értékelni tudjuk az életet és a szabadságot, a szeretetünket a haza iránt, de a szeretetünket és a tiszteletünket más emberi lények iránt, vallástól, nemzetiségtől és minden különbségünktől függetlenül. A mi részvételünk szükséges és azt bizonyítja, hogy soha nem fogjuk elfelejteni a nehéz, elképzelhetetlenül szörnyű időket, amelyeken a mi népünk átment és amiket átélt.”

Jasenovac
haláltábor

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.