Ugrás a tartalomra
Tanjug/Szerb Kormány/Slobodan Miljevic

A jasenovaci áldozatokra emlékeztek

2019.05.05
15:22
2019.05.05
18:36
Forrás
Tanjug
Az egykori Független Horvát Állam területén működő haláltábort 1942-ben hozták létre és a második világháború végéig működött. A táborban szerbeket, romákat és zsidókat végeztek ki tömegesen.

A jasenovaci áldozatokra emlékeztek vasárnap a boszniai Donja Gradina településen. Az egykori Független Horvát Állam területén működő haláltábort 1942-ben hozták létre és a második világháború végéig működött. Ez alatt az idő alatt a táborban szerbeket, romákat és zsidókat végeztek ki tömegesen.

A megemlékezésen Ana Brnabić is részt vett. A szerb miniszterelnök elmondta, tartozunk az ártatlan áldozatoknak azzal, hogy az emberekkel megismertetjük az itt elkövetett szörnyűségeket. Ana Brnabić kiemelte: a szerb állam jelentős forrásokat biztosít a Donja Gradinán lévő emlékközpont felújítására.

FoNet/Szerb Kormány/Slobodan Miljević

Fotó: FoNet/Szerb Kormány/Slobodan Miljević

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Mindannyiunk részvétele itt, évről évre és örökké a kötelességünk, a mi felelősségünk, a mi fogadalmunk a jövőre nézve. A jövőért, amelyben értékelni tudjuk az életet és a szabadságot, a szeretetünket a haza iránt, de a szeretetünket és a tiszteletünket más emberi lények iránt, vallástól, nemzetiségtől és minden különbségünktől függetlenül. A mi részvételünk szükséges és azt bizonyítja, hogy soha nem fogjuk elfelejteni a nehéz, elképzelhetetlenül szörnyű időket, amelyeken a mi népünk átment és amiket átélt.”

Jasenovac
haláltábor

Most

16:40, Frissítve: 16:46

Újvidéken is tüntetnek a gazdák

Folytatják a tárgyalást a kormánnyal - ezt mondták a gazdák képviselői Újvidéken, miután nem fogadták el az újabb javaslatokat az aszálykárok enyhítésére. Az útzárlatok folytatásáról pedig órára órára döntenek.
16:17, Frissítve: 16:37

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.
15:44, Frissítve: 15:50

Szent István-nap Palicson és Szabadkán

Szombaton lesz Vajdaságban a Szent István-napi központi ünnepség. Palicson már 15 órától kirakodóvásárral várják a látogatókat, 18 órakor zenés vendégváró, 19 órakor pedig ökumenikus kenyérszentelő lesz a Vigadónál.
15:05

Óriási beruházás érkezik Magyarországra

Bejelentették Magyarország eddigi legnagyobb beruházását. Debrecenben a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét.

Népszerű