Ugrás a tartalomra

A jasenovaci áldozatokra emlékeztek

2022.05.01
20:56
2022.05.02
07:20
Forrás
Pannon RTV
Koszorúzással és alkalmi műsorral emlékeztek a jasenovaci koncentrációs táborban életüket vesztett foglyokra Donja Gradinán.

Meg kell védenünk nemzetünket a további konfliktusoktól - jelentette ki Aleksandar Vučić a Donja Gradinában található emlékközpontban. A szerb államfő a népirtás áldozatainak tiszteletére tartott megemlékezésen elhelyezte az emlékezés virágait.

A "horvát Auschwitznak" is nevezett lágert a második világháború idején hozta létre a nácibarát rezsim és 77 éve számolták fel. A második világháború ideje alatt a volt Jugoszlávia területén négy éven át tartó háború számtalan áldozatot követelt. A legtöbben a jasenováci fogolytáborban vesztették életüket, az áldozatok pontos száma azonban a mai napig ismeretlen. Aleksandar Vučić beszédében kiemelte, nem kértek bocsánatot ezekért a szörnyű tettekért, ugyanakkor a szerb népet és a békét meg kell óvni. A mi feladatunk, hogy mások területi integritását nem sértve megvédjük magunkat, a szerb népet és büszkék legyünk származásunkra – tette hozzá Szerbia államfője.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: A népünk mellett itt vannak önök, a boszniai Szerb Köztársaságban, illetve azok az emberek, akik más országokban élnek. Valamint - ahogyan azt ma divatos kifejezéssel mondják - nem megsértve senki területi integritását, meg kell védenünk a szerb nemzetet. Büszkének kell lennünk rá, hogy senki se tilthassa meg nekünk soha többé, hogy büszkék lehessünk a szerb vezetékneveinkre.”

A szerb államfő elmondta, meg kell őrizni a szerb nyelvet, a cirill írásmódot és a szerb ortodox egyházat. Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja azt mondta, nem szabad megengedni a boszniai Szerb Köztársaság átalakítását. Hangsúlyozta, ez a hely egyike azoknak, ahol a legnehezebb beszédet tartani.

Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja: „Nem engedhetjük meg a daytoni megállapodás átírását. Nem engedhetjük meg, hogy lecsökkentsék a boszniai Szerb Köztársaság erejét. Nem engedhetünk annak az erőszaknak, amelyet velünk szemben követtek el különböző időpontokban a daytoni megállapodástól napjainkig.”

Jasenovac volt a Balkán legnagyobb koncentrációs tábora. Az egykori Független Horvát Állam területén létrehozott táborban szerbeket, romákat és zsidókat végeztek ki tömegesen. Željka Cvijanović, a Boszniai-Szerb Köztársaság elnöke arról beszélt, hogy ez a hely a fájdalom és a csend helye, ahol nők reménytelen sikolyai és gyerekek sírása hallatszott.

jasenovaci népírtás
jasenovaci tábor
Aleksandar Vučić

Most

Népszerű