Ugrás a tartalomra

Javában zajlik a népszavazás Szerbiában

2022.01.16
16:53
2022.01.16
18:40
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán is kinyitott reggel hétkor mind a 102 szavazóhely, az illetékesek szerint szabálytalanság eddig nem történt. A Városi Választási Bizottság adatai szerint Szabadkán 127 074 választópolgárnak van szavazati joga a népszavazáson.

A szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskolában 7 óra 5 perckor adta le voksát az első szavazó. 15 óráig az állampolgárok 14,6 százaléka vett részt az alkotmánymódosításról szóló népszavazáson Szabadkán, ez valamivel több mint 18 ezer embert jelent.

Az első szavazók már az urnanyitást követő első percekben megérkeztek, hogy leadják voksukat.

Svorcen Tasika: „Számomra azt jelenti, hogy jó lesz, és teljes mértékben megbízom azokban, akik ezt javasolják.”

Dušanka Kopilović: „Mert ez állampolgári kötelesség. Aki kötelességtudó, az eljön.”

Sátai Gábor is fontosnak tartotta, hogy éljen szavazati jogával: „Látok egy pozitív dolgot, én azért is jöttem el szavazni, mert ez a mindnyájunk jövőjére ki fog hatni. Tehát én szeretném, ha mindenki eljönne szavazni és leadná a voksát.”

Silvana Tikvickinek is egyértelmű volt, hogy részt vesz a vasárnapi népszavazáson: „Fontos, szerintem az egész országunk számára, és úgy döntöttem, hogy eljövök, mert ez az állampolgári kötelességem.”

A szavazók a járványügyi intézkedések betartása mellett adhatták le szavazatukat. Dražen Stamenković, az ötös számú szavazóhely szavazatszedő bizottságának elnöke elmondta, minden helyiségben biztosított a kézfertőtlenítés, valamint azoknak, akik nem viselnek maszkot, a helyszínen ez is biztosítva van.

„A szavazóhely reggel 7 órakor nyitott ki. Az első szavazó hét óra öt perckor voksolt. Az első szavazásnál nem volt probléma, a szavazó egyetértett a szabályokkal, amit ismertettünk, és az ellenőrző lappal is. Bedobta az első szavazólapot és ezzel kezdetét vette a szavazás. A szavazás rendben és békében zajlik. Nem történt semmilyen incidens, és reméljük, nem is lesz.”

A polgárok este nyolc óráig adhatják le szavazataikat. Az országban egyébként összesen 6 millió 510 ezer 233 választópolgár élhet szavazati jogával. A Köztársasági Választási Bizottságnak az urnazárást követően pedig 96 órája van arra, hogy kihirdesse a referendum végleges eredményét.

népszavazás
referendum
Szerbia
Szabadka

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.