Ugrás a tartalomra

A jelenlegi összetételű MNT tagjait fogadta a VMSZ frakciója Belgrádban

2022.11.07
13:42
2022.11.07
17:27
Forrás
Pannon RTV
A jelenlegi összetételű Magyar Nemzeti Tanács Magyar Összefogás listájának tagjait fogadták a köztársasági parlamentben a VMSZ képviselői. Az MNT tagjai megtekintették a parlament épületét és betekintést nyerhettek a törvényhozás munkájába.

Zimonyban, a Hunyadi emlékhelyek meglátogatásával kezdték belgrádi látogatásukat a jelenlegi összetételű MNT Magyar Összefogás listájának képviselői, majd a köztársasági parlamentbe látogattak el. 

Hajnal Jenő, az MNT elnöke kiemelte, a képviselőházban hozzák meg az országot érintő legfontosabb döntéseket, egy ilyen látogatás ezért nagyon felemelő. „Nemcsak átéli az ember személyesen azt, ami itt, a parlamentben történik, hanem még inkább átérzi azt a felelősséget, hogy képviselőink itt, ebben az épületben kisebbségi közösségeinket hogyan, miként tudják méltó módon, becsülettel, helytállóan képviselni. Hálásak vagyunk nekik és örülünk a lehetőségnek, hogy itt járhattunk a szerb parlamentben.”

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője volt az MNT tagjainak házigazdája. Mint mondta: örül, hogy a nemzeti tanács tagjainak is megmutathatta, mivel is foglalkoznak a képviselők Belgrádban, mert „maga a nemzeti tanács volt az egyik fő témája a VMSZ eddigi 15 éves parlamenti tevékenységének”.

„2007-től errefelé, amióta a Vajdasági Magyar Szövetség újra parlamenti párt, az egyik fő témánk mindvégig az volt, hogy a nemzeti tanácsok jogállását, hatásköreit, megválasztási módját, pénzelését szabályozó törvény megszülessen. 2009-től pedig az veszi el a figyelmünknek egy nagy részét, hogy az oktatást, művelődést, tájékoztatást, nyelvhasználatot szabályozó törvények összhangban legyenek a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel.”

A Magyar Nemzeti Tanács képviselői ezzel a kétnapos Vajdaságot és Belgrádot érintő látogatással búcsúztak el hivataluktól, vasárnap ugyanis új nemzeti tanácsot választunk. A voksolás 7 és 20 óra között tart.

MNT
Magyar Nemzeti Tanács
köztársasági parlament
Belgrád
látogatás
Dr. Pásztor Bálint

Most

13:59, Frissítve: 14:26

Az amerikai nagykövettel tárgyalt dr. Pásztor Bálint

A vajdasági magyarság helyzetéről és lehetőségeiről is szó esett Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete közös megbeszélésén, Szabadkán.

Népszerű