Ugrás a tartalomra

Jó kapcsolat Szerbia és Bulgária között

2021.05.23
14:33
2021.05.23
20:48
Forrás
Pannon RTV
A Szerbia és Bulgária között fennálló jó kapcsolatról és közös beruházásokról beszélt Aleksandar Vučić szerb államfő, miután Rumen Radev bolgár államfővel négyszemközti megbeszélést folytatott Dimitrovgradban.

A felek a bolgár nemzeti közösség képviselőivel is találkoztak.

Bulgária közösen halad előre Szerbiával az európai úton - jelentette ki Rumen Radev. A bolgár elnök szavai szerint Vučić mindent megtesz a bolgár nemzeti közösség jogaiért. A két ország között jelentős az árucsere-forgalom és a Balkáni Áramlat gázvezeték is. Ezek mind összekötik a két országot - magyarázta Radev: „A Szerbia és Bulgária közötti gázösszeköttetés kiépítésén is folyik a munka. Annak érdekében, hogy a nemzeti gázszállításunk összekapcsolódjon, és ezáltal biztosítsuk a sokrétűséget a fontos energiaforrások tekintetében.”

A két ország baráti kapcsolatot ápol. A Szerbiában élő bolgár nemzeti közösség tagjai mindig számíthatnak ránk - ezt nyilatkozta Aleksandar Vučić a sajtótájékoztatón. Emellett a szerb elnök közös projekteket is bejelentett: „Kiépítettük az autópályát Bulgária határáig, Bulgária pedig gyorsforgalmi utat épít Szófiáig, vagyis autópályát. Másrészt építjük és elvégezzük a vasút teljes felújítását. Jövő év elején pedig megkezdődnek a munkálatok a Niš–Dimitrovgrad szakaszon 270 millió euró értékben.”

A két elnök Szent Cirill és Metód Gimnáziumban leleplezett egy emlékművet is. Egyébként a lengyelek és a szlovénok kivételével minden más szláv nép május 24-én ünnepli Cirill és Metód napját. Szerbiában ezt a napot 2019-ben nemzeti ünnepnek nyilvánították.

Szerbia
Bulgária
Rumen Radev
Aleksandar Vučić

Most

Népszerű