Ugrás a tartalomra

A jobb vasúti közlekedésért a Nyugat-Balkánon

2021.09.13
12:26
2021.09.13
16:52
Forrás
Pannon RTV
Nyugat-Balkáni vasúti csúcstalálkozót tartottak Belgrádban, amely tanácskozás célja a regionális és európai közlekedés-politika fejlesztése - a jobb összeköttetésért, a biztonságosabb és fenntartható vasúti közlekedésért.

Ana Brnabić megköszönte az Európai Unió támogatását, és kitért az országban tervezett és már megkezdett vasúti projektekre. A Szerbiában tervezett vasúti projektek értéke több mint hatmilliárd euró, célja pedig teljes egészében korszerűsíteni a vasúti közlekedést és a vasúttal is összekapcsolni az országot a régióval és az Európai Unióval – emelte ki Szerbia miniszterelnöke. Ana Brnabić hozzátette: „A legfontosabb projektek mindenképpen azok, amelyek most vannak folyamatban, ez pedig a Belgrád és Budapest között épülő gyorsvasút. Csak erre a gyorsvasútra több mint két milliárd eurót fordítunk. Kiemelném a 10-es korridort is, amelyre az unió, az Európai Beruházási Bank és a Nyugat Balkán Beruházási Alap támogatásával mintegy 2 milliárd eurót tervezünk”.

A tanácskozáson részt vett Várhelyi Olivér is. Az uniós bővítési biztos elmondta: az EU-s terv tartalmaz egy 1,5 milliárd eurós támogatási csomagot, a nyugat-balkáni államok vasútfejlesztésére.

„Például a 10-es útvonalon található gyorsvasút, amely összeköti Budapestet, Belgrádot, Ništ, Szkopjét Görögországot. Ez gyökeres változást jelent a régióban élőknek és azon túl. Vagy a 4-es számú vasútvonal, amely Belgrádot összeköti - Podgoricán keresztül - a montenegrói Bár kikötőjével. Ezt felújítják a szerb határtól a tengerig”.

A tanácskozáson az is elhangzott, hogy a vízi közlekedésen mellett a vasúti a legzöldebb utazási forma.

Ana Brnabić
Várhelyi Olivér
Belgrád-Budapest gyorsvasút

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.