Ugrás a tartalomra

Joe Biden hivatalosan is az USA elnöke

2021.01.07
10:11
2021.01.07
10:37
Forrás
Origo.hu,MTI, hirado.hu
A demokraták megválasztott elnöke elérte a szükséges 270 elektori voksot.

Véglegesítette az amerikai kongresszus Joe Biden győzelmét. A demokraták megválasztott elnöke elérte a szükséges 270 elektori voksot, ezzel január 20-tól már Biden látja el az amerikai elnöki teendőket. Donald Trump nem sokkal a megerősítés után biztosította a megfelelő átadásról Joe Bident, mint mondta, január 20-án a törvényes keretek biztosítja a tisztség átadását Bidennek.

Elutasították a pennsylvaniai választási eredmény elleni kifogást

Az amerikai szövetségi szenátus elutasította Donald Trump elnök híveinek kifogását az elnökválasztás pennsylvaniai eredményének hitelesítése ellen.

A vita nélküli, csütörtök hajnalban született döntés értelmében az államban Joe Biden demokrata párti jelölt győzött az elektori szavazatok és a helyi hitelesítés szerint. A szövetségi felsőház 92:7 arányban utasította el a kifogást. A szavazást követően Mitch McConnell, a szenátus republikánus párti többségének vezetője kijelentette: nem számít arra, hogy lesz több szavazás elektori szavazatok elleni kifogásról.

Egy másik állam is volt, amelynek választási eredménye ellen több republikánus párti kongresszusi tag kifogást emelt: Arizona, de ezt a kifogást már leszavazták. McConnell bejelentése azt jelenti az AP hírügynökség szerint, hogy ha a képviselőház szintén leszavazza a pennsylvaniai eredmény kifogásolását, akkor a kongresszus ezzel hitelesíti Biden győzelmét.

USA
elnökválasztás
kifogás
szenátus

Most

10:36

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.