Ugrás a tartalomra

Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást a nagy amerikai hírügynökségek és médiumok szerint

2020.11.07
22:24
2020.11.08
07:47
Forrás
hirado.hu, 24.hu
Joe Biden lett az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke a nagy amerikai hírügynökségek és médiumok szerint.

A CNN amerikai hírcsatorna szerint a demokraták jelöltje győzött Pennsylvania államban, ahol a még meg nem számolt szavazatok között már nem lehet annyi Donald Trumpra leadott, hogy megfordíthassa a versenyt. A republikánus Trump szerint az eredmény nem végleges, csalással vádolja a demokratákat.

Amerika, megtiszteltetés, hogy engem választottak, hogy vezessem a nagyszerű országunkat - írta a Twitteren Joe Biden. Nehéz a ránk váró munka, de megígérem Önöknek, hogy minden amerikai elnöke leszek, függetlenül attól, hogy rám szavazott-e vagy sem - tette hozzá Biden.

A demokrata elnökjelölt megszerezte Pennsylvaniában a 20 elektori szavazatot, így elérte a végső győzelemhez szükséges 270 elektort – írja a CNN 96 százalékos feldolgozottságnál. Donald Trump utódja kulcsfontosságú államokban tudott fordítani a levélben leadott és nagyvárosi szavazatokkal az elmúlt napokban.

Pennsylvania 20 elektori szavazattal rendelkezik az elektori kollégiumban, a jelölteknek pedig 270-et kell közülük megszerezni a végső győzelemhez. Az amerikai sajtó jelentései szerint Biden korábban 253, Trump pedig 213 elektori voksot tudhatott magáénak. Azzal, hogy Biden győzött Pennsylvaniában, összegyűjtötte a szükséges számú elektor támogatását. A szavazatszámlálás összesen hat államban tart még, ezek közül három másikban – Arizonában, Georgiában és Nevadában – is vezet Biden. Trump áll az élen Alaszkában és Észak-Karolinában, neki azonban már csak akkor lett volna esélye az újraválasztásra, ha behúzza Pennsylvaniát.

Floridában a kezdeti szoros verseny után egyébként a republikánusok győztek, ahogy Texasban is, Donald Trump ezután lényegében be is jelentette a győzelmét. Trump ma már azt írta, hogy ő nyerte a választást, méghozzá sokkal több szavazattal. A republikánus Donald Trump hosszas jogi procedúrát helyezett kilátásba, mivel korábban azt mondta, nem ismeri el a vereséget, hiszen szavai szerint csalások sorozatának áldozata.

Donald Trump
Amerikai Egyesült Államok
elnökválasztás
nyert

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.