Ugrás a tartalomra

Josep Borrell: A Belgrád és Pristina közötti párbeszédnek folytatódnia kell

2020.01.31
15:49
Forrás
Pannon RTV
Josep Borrell-lel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével tárgyalt ma Belgrádban Aleksandar Vučić szerb államfő.

A találkozó egyik fő témája a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatása volt. Amennyiben ez a folyamat pozitív irányt vesz, akkor abban az Európai Unió is fontos közvetítői szerepet kell, hogy betöltsön - hangzott el a két politikus közös sajtótájékoztatóján.

Holnaptól 28 helyett már csak 27 tagja lesz az Európai Uniónak, bízok benne, hogy Szerbia lesz majd a jövőben a 28-ik tagállam - mondta Aleksandar Vučić a Josep Borrell-lel való találkozóját követő közös sajtótájékoztatón. A szerb államfő hozzátette, hogy ennek megvalósulása érdekében azonban sokat kell még tenni, amit nehezen kieszközölt megállapodások követnek majd a jövőben.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Borrell úr megismételte azt, amiről az Európai Unió már számtalanszor beszélt. Ez pedig az, hogy a Pristinával való párbeszéd megoldása nélkül, Szerbia uniós perspektívája bizonytalanná válik. Ezt pedig a Szerbiában élő embereknek tudniuk és hallaniuk kell.”

Vučić hozzátette, hogy Belgrád készen áll a párbeszéd folytatására, amennyiben Pristina visszavonja a szerb árura kiszabott 100 százalékos vámokat. Emellett arra is emlékeztetett, hogy a Brüsszeli Egyezmény óta 2480 nap telt el, az albán fél pedig azóta sem teljesítette egyetlen feladatát, vagyis hogy Koszovóban megalakuljon a Szerb Községek Közössége. Ezzel ellentétben Szerbia minden kötelezettségének eleget tett - mondta Vučić.”

Borrell ezzel a témával kapcsolatban azt mondta, hogy a Belgrád és Pristina közötti párbeszédnek folytatódnia kell, ebben pedig az unió a továbbiakban is közvetítői szerepet kell, hogy betöltsön. A végső eredmény azonban csakis az albán és a szerb fél megegyezésétől függhet.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője: „Éppen ezért arról is beszélgettem az elnök úrral, hogy az Európai Unió ki fog jelölni egy közvetítőt, aki segíthet a párbeszédben. Bízok benne, hogy ez a személy elkötelezett lesz, mivel nekem nincs rá időm, hogy ezt a párbeszédet személyesen segítsem.”

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy először látogatott el a régióba. Ezt pedig azért is tartotta fontosnak, mert a Nyugat-Balkán Európához tartozik, sőt az Európai Unió részévé kell, hogy váljon.

Josep Borrell

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.