Ugrás a tartalomra

A jövő évi költségvetésről vitázik a szerbiai köztársasági parlament

2019.11.20
15:01
2019.11.20
17:56
Forrás
Pannon RTV
A javaslatra több mint 100 módosító indítványt nyújtottak be. A büdzséjavaslatot a gazdasági növekedés jövő évi négyszázalékos becslése és kétszázalékos infláció alapján tervezték meg.

Megkezdődött a 2020-as költségvetési törvényről szóló vita a szerbiai parlamentben. A jövő évi büdzsét Ana Brnabić szerb miniszterelnök mutatta be a parlamenti képviselőknek. A költségvetési javaslatban a nyugdíjak emelése, valamint a közszférában dolgozók bérének növelése mellett számos nagyberuházás is szerepel, egyebek mellett a Szabadkai Népszínház felújításának folytatása, valamint a palicsi wellness központ építése.

A jövő évi büdzsé 1334,7 milliárd dináros kiadással és 1314,5 milliárd dináros bevétellel számol majd - ismertette a szerb parlamenti képviselők előtt Ana Brnabić. A szerb miniszterelnök fejlesztési költségvetésnek nevezte a tervezetet. A költségvetés tervezett hiánya várhatóan 20,2 milliárd dinárt tesz majd ki, ami a bruttó hazai termék 0,3 százalékának felel meg.

Rekordszámú beruházásokra készülnek jövőre is Szerbia-szerte, de Vajdaságban is. Ezekre a célokra mintegy 260 milliárd dinárt szánnak a 2020-as évben. Bejelentették, hogy egy svájci elszámolási módszerre térnek át, ami a nyugdíjak elszámolását illeti, így ők január elsejétől 5,4 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak. Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Ma meg szeretném erősíteni, hogy 2020 januárjától a nyugdíjak 5,4 százalékkal lesznek nagyobbak. Azt is mondtam, hogy amikor a Nemzetközi Valutaalap képviselői Szerbiában jártak, hogy a minimális növekedés öt százalékos lesz, és hogy minden százalékért harcolni fogunk. Ma elmondhatom, hogy 5,4 százalékos nyugdíjemelés lesz, ami jelentős.”

Kiegyensúlyozottabb költségvetést szorgalmazott Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke, aki szerint a tervezett 20,2 milliárd dináros költségvetési hiány túlméretezett. A frakcióvezető figyelmeztette a kormány tagjait, hogy a nyugdíjasoktól levont juttatást vissza kell fizetni. „A nyugdíjasok hallgatólagosan elfogadták, egyesek durcáskodva, mások tiltakozva, de leginkább csendesen elfogadták ezt az intézkedést, arra gondolva, hogy ez így helyes. Én az a nyugdíjas vagyok, akinek nyugdíjából 5 ezer dinárt vontak le. Összeszorítottam a fogaim, több puliszkát ettem savanyú tejjel, mint amennyi húst, és valahogy kibírtam. De ezt egyszer vissza kell folyósítani a nyugdíjasoknak.”

Pék Zoltán, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője elégedettségét fejezte ki, amiért Vajdaságban az elmúlt 3,5 év alatt 118 létesítményt újítottak fel, ami összesen 1 milliárd 790 millió dináros befektetést jelentett Vajdaság projektjeibe köztársasági forrásokból. „Az utóbbi másfél évben, tehát 2018-tól Vajdaságban mintegy 129 kilométer regionális jelentőségű vasúti pályát újítottak fel. Folyamatban van 67 kilométer felújítása, és még 15,5 kilométer vasúti pálya várja felújítását az év végéig. A beruházások összértéke mintegy 92 millió euró. Meg kell említenem a határátkelőket is. 2016 óta három határátkelő nyílt meg. Az első a Haraszti-Bácsszentgyörgy határátkelő, amelyet 2018. április 3-án, a második a felújított Bajmok-Bácsalmás, amely idén február 7-én nyílt meg. A harmadik a Rábé-Kübekháza, amely október 11-én nyílt meg.”

Az előrejelzések szerint 2020-ban 3,6-4 százalékos gazdasági növekedés várható az országban, az államadósság pedig számításaik szerint a GDP 50,3 százalékára csökken majd.

költségvetés
Ana Brnabić

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.