Ugrás a tartalomra

Jövőre több pénzből gazdálkodhat Vajdaság

2021.12.16
21:25
2021.12.16
21:45
Forrás
Pannon RTV
A jövő évi vajdasági költségvetés volt a Tartományi Képviselőház idei utolsó ülésének központi témája. A tervezett büdzsé 2022-re 88,4 milliárd dinár, ami 7,2 százalékos növekedés jelent az ideihez képest.

Smiljka Jovanović tartományi pénzügyi titkár szerint a büdzsé nagy hangsúlyt fektet a fejlesztésre. Az ellenzéki képviselők elsősorban a pénzügyi források elosztását kritizálták.

Aleksandar Odžić, tartományi frakcióvezető-helyettes, Vajdasági Front: „Egy, évek óta ismétlődő helyzet van, mégpedig, hogy a nagybefektetések mindig valahogy alacsony szinten vannak, mégha az Alkotmány azt is látja elő, hogy azok Vajdaság Autonóm Tartomány büdzséjének kétharmadát kell, hogy kitegyék. Így ezek a 2022-re előlátott költségvetéssel összesen 23,6 milliárd dinárt tesznek ki, ami a költségek 27 százaléka, és valójában 59 milliárd kellene, hogy legyen.” Jövőre több pénzből gazdálkodhat Vajdaság

A 2022-es költségvetésben jelentős eszközök jutnak a mezőgazdaságra, valamint a művelődésre is.

Pintér Anna-Mária, tartományi parlamenti képviselő, VMSZ: „A folyó kiadások sorában a tervezett támogatások leginkább a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás támogatását, a vállalkozásfejlesztést, a foglalkoztatás és a turizmus fejlesztését fogják szorgalmazni, valamint az arra illetékes titkárságokon továbbra bele vannak foglalva a kisebbségi érdekek támogatása, úgy a kultúra, mint a képzés terén is, ami által tovább tudjuk képviselni magyar érdekeinket, átívelve a különböző támogatásokra.”

A költségvetésben az egészségügyre is vannak eszközök előlátva. Folytatják Kamenicán a beruházásokat, támogatják majd többek között a terhességmegőrzést is. A szociális kérdések megoldására is jut a büdzséből a tervek szerint.

Bagi Boján, tartományi frakcióvezető, VMSZ: „Fehértemplomban örökbefogadó központ fog nyílni, és így egész Vajdaság területén valójában le lesz fedve az örökbefogadási rendszer, és így egy új szociális elérhetőséget tudunk biztosítani a tartomány szintjén.”

A tervek szerint automatizálnák a bajsai és számosi rakétaállomásokat, illetve az erdősítési programokat is fejlesztenék.

Dr. Vesna Turkulovot nevezték ki a Vajdasági Egyetemi Klinikai Központ igazgatótanácsának elnökévé. A tartományi parlament képviselői döntöttek a kérdésben, 97 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül. Megválasztották az intézmény igazgatótanácsának új tagjait is, ezt megelőzően pedig megszavazták az előző összetételű testület felmentéséről szóló határozatot. A felügyelőbizottság elnökéről is döntöttek, aki Dr. Tihomir Vejnov lett.

Vajdaság
büdzsé
költségvetés
tartomány
tartományi képviselőház
Aleksandar Odžić
tartományi frakcióvezető-helyettes
Vajdasági Front
Pintér Anna-Mária
tartományi parlamenti képviselő
Bagi Boján
tartományi frakcióvezető

Most

15:11

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.