Ugrás a tartalomra

Június 30-án ismétlik meg a köztársasági parlamenti választást Veliki Trnovacban

2022.06.25
07:29
2022.06.25
07:38
Forrás
Pannon RTV
A Köztársasági Választási Bizottság péntek esti ülésén döntött arról, hogy a voksolás negyedik fordulóját, amely 23-án egy vita, majd egy bombariadó miatt elmaradt, a jövő csütörtökön ismétlik meg.

A választás kimenetele a leginkább a Preševo-völgyi Albánok Koalíciója számára fontos, mert ettől függhet, hogy bejutnak-e a parlamentbe.

Az április 3-i voksolást követően úgy tűnt, hogy nem szereznek mandátumot, a megismételt választásnál viszont megszerezték az egy képviselői helyhez szükséges szavazatszámot. A voksolást azonban május 27-én másodszor is megismételték, és akkor 12 szavazat hiányzott ahhoz, hogy meglegyen az egy mandátum. Az albán kisebbség ezért legutóbb azért tett panaszt, mert szerintük volt olyan, aki nem megfelelő módon szavazott május utolsó vasárnapján. A panaszt előbb a helyi választási bizottság, majd a Köztársasági Választási Bizottság is elutasította, harmadfokon a Közigazgatási Bíróság viszont elfogadta, így meg kellett ismételni a voksolást.

A Köztársasági Választási Bizottság tegnapi ülésén a Szerbiai Szocialista Párt tagjai azzal vádolták meg az albánokat, hogy szándékosan gátolják a választások lezárását, és arra várnak, hogy a külföldön dolgozó vendégmunkásaik július közepén hazatérjenek, és elmenjenek szavazni, ezzel is növelve az albán kisebbség parlamentbe jutási esélyeit. A választási bizottság szocialista tagjai úgy vélik, elfogadhatatlan, hogy egyetlen választási körzet körülbelül ezer választópolgára akadályozza egy ország működését. Amíg nem zárul le a Veliki Trnovac-i választási folyamat, addig a köztársasági választások végeredményét sem tudják kihirdetni, így nem tud megalakulni sem a parlament, sem a kormány.

választás 2022
Szerbia

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.