Ugrás a tartalomra

A kapcsolatok elmélyítéséről tárgyalt telefonon a német kancellár és a kínai elnök

2021.12.21
21:42
2021.12.21
21:50
Forrás
MTI
A kétoldalú kapcsolatok elmélyítéséről tárgyalt kedden telefonon Olaf Scholz német kancellár és Hszi Csin-ping kínai elnök - jelentette be közleményben a német kancellári hivatal, illetve tudósításában a kínai állami média.

A két vezető megvitatta a német-kínai gazdasági kapcsolatokat, a Kína és az Európai Unió közötti kapcsolatok fejlődését, valamint más nemzetközi kérdéseket - közölte a német kormány.

A telefonbeszélgetés során Hszi Csin-ping hangsúlyozta, hogy mindkét országnak "lehetőségként" kell tekintenie a másik fejlődésére. Folytatniuk kell "a felső szinten történő irányítás kiváló hagyományát" - idézte a kínai elnököt az állami média Pekingben. Német sajtókommentárok szerint Hszi ezzel arra a reményére utalt, hogy elődjéhez, Angela Merkelhez hasonlóan az új kancellár alakítja majd Németország Kína-politikáját, nem pedig az új külügyminiszter, a zöldpárti Annalena Baerbock, aki máris tett néhány bíráló megjegyzést Kínára.

A két félnek "a korábbi irányvonalat" kell követnie a kapcsolatok fejlesztésében - jegyezte meg a kínai vezető.

A német-kínai kapcsolatok Európa és Peking viszonyának is a homlokterében állnak - jegyezte meg Hszi, aki szerint a jó kapcsolatok nemcsak a két ország érdekeit szolgálják, de a világ békéjét és stabilitását is.

Kína és Németország eltökélt a multilaterális politika iránt - mondta Hszi. Mindkét országnak "el kell utasítania a dominancia minden formáját és a hidegháborús mentalitást" - jelentette ki a kínai vezető, amivel az elemzők szerint az Egyesült Államok Pekinggel szembeni, kritikus politikájára utalt.

Németország
Kína
diplomácia

Most

15:33, Frissítve: 16:48

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 16:07

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.

Népszerű